Sverige har nettopp fått tre nye ministre. Ellers:

Uforutsigbare populister
Også EUs sentralbank frykter den høyrepopulistiske bølgen i europeiske regjeringer, skriver Die Welt (iflg. jp.dk). (Østerrike var som kjent en hårsbredd fra å få en statsleder av sorten på mandag).«Stabiliteten i de finansielle markedene og eurosonen vil være i fare som helhet» hvis utviklingen fortsetter, advarer ECB i den ferske risikorapporten. Sentralbanken viser til at populistiske ledere er svært lite populære hos investorer og at de i løpet av 2016 vil ha trukket ut rundt 500 milliarder euro fra Europas finansielle markeder (ifølge et anslag fra BNP Paribas).

I fengsel med IQ som et barn
Det sitter flere utviklingshemmede i norske fengsler som ikke blir fanget opp av ordningen med tvungen omsorg, ifølge lederen av den aktuelle fagenheten. Bare ni personer er i dag omfattet av opplegget, som koster rundt ni millioner i året per pasient. NRK fortalte i går om en innsatt ved Ila fengsel med en IQ mellom 56 og 75 som skal ha blitt utnyttet seksuelt av medfanger i bytte mot sigaretter og godteri.

Breaking bad
Mange hundre anti-Trump-demonstranter ble møtt med politihester, pepperspray og batonger etter at det skal ha blitt kastet stein og flasker mot ordensmakten mens presidentkandidaten gjestet Albuquerque i New Mexico i går. Flere veivet med meksikanske flagg, satte fyr på Trump-valgkampmateriell (video) eller ropte sarkastiske «sieg heil». På innsiden av lokalet var Trumps bidrag til debattklimaet å kalle Hillary Clinton «lowlife» og pressen for «dishonest slime». Det er 166 dager til valget.

Se til Norge
Det svenske Centerpartiet har fått med seg sin norske partisøstere Liv Signe Navarsete (Sp) i NATO-debatten. «Det norske eksemplet viser at det ikke finne snoen motsetninger mellom nære relasjoner med Nato og muligheten til å være en aktiv megler i internasjonale konflikter», heter det i et felles debattinnlegg i Svenska Dagbladet.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter