IS mislykkes i opinionen
Støtten til IS blant ungdommer i arabiske land, ser ut til å være fallende. 13 prosent av de spurte i alderen 18-24 år er nå enig i påstanden «Hvis Daesh ikke brukte så mye vold, kunne jeg sett for meg å støtte dem» – en nedgang fra 19 prosent fra i fjor, ifølge den store undersøkelsen Arab Youth Survey. Det er også en svært liten minoritet som tror terrororganisasjonen vil lykkes i å etablere en islamsk stat. Samtidig mener 50 prosent av de unge at framveksten av IS er det største problemet Midt-Østen står overfor, en oppgang på 13 prosentpoeng.

 

See no evil
Næringsministeren var ikke fornøyd med redegjørelsen fra DNB-styret i går, og har oversendt oppfølgingsspørsmål. DNBs konsernrevisjon i Norge har flere ganger fått dokumenter om skatteparadis-selskapene banken tilbød i Luxembourg, uten at det ble gjort noen nærmere undersøkelser. Rune Bjerke unnlot på pressekonferansen i går å poengtere at nåværende konserndirektør for risikostyring, Terje Turnes, satt i styret til DNB Luxembourg fra 2005 til 2010. Den største syndebukken i konsernets versjon er en tidligere internrevisor i Luxembourg, som i stedet for kontrollør var pådriver i kontakten med nå famøse Mossack Fonseca. I redegjørelsen (hele dokumentet her) ble det også kjent at DNB Luxembourg i 2008 sparket en sentral ansatt som hadde foreslått skatteunndragelser overfor en norsk kunde.

 

På lånt tid
Brasils president Dilma Rousseff kan være dager unna en riksrettsprosess. Mens både tilhengere og motstandere ropte slagord og veivet med plakater, tapte hun i går en avstemning om saken 38-27 i en kongresskomité. Avstemningen var uten formell betydning for riksrett-spørsmålet, men er et kraftig signal inn mot plenumsbehandlingen på søndag eller mandag. Ved to tredels flertall der, kan senatet i sin tur suspendere presidenten og sette henne på tiltalebenken midt i korrupsjonsskandalen.

 

Angripes fra alle kanter
Donald Trumps motstandere og deres offisielle støttespillere har til nå brukt over 600 millioner kroner bare på reklame som angriper presidentkandidaten spesifikt, ifølge en analyse fra New York Times.I tillegg har tre ulike republikanske pengebinger som offisielt ikke er tilknyttet enkeltkandidater, brukt over 200 millioner kroner på samme formål. Eksperter tror at teppebombingen med negative Trump-budskap har bremset framgangen hans noe.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 
 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter