Tilfeldige sivile ukrainere bare «forsvinner» – bortført fra russisk-kontrollerte områder

RUSSLAND ANHOLDER TILFELDIGE sivile i områder de kontrollerer i Ukraina, og sørger for at de bare «forsvinner» for sine nærmeste uten å gi noen informasjon om hvor de holdes. FN kjenner til 36 eksempler på slike bortføringer, skriver BBC News. En talsmann for FNs høykommissær for flyktninger sier russerne særlig går etter «representanter for lokalsamfunn, journalister og folk som har vært åpne om sine pro-ukrainske holdninger». Ukrainske myndigheter sier 402.000 ukrainere er tvunget til å reise til Russland etter invasjonen, og frykter de kan bli brukt som pressmiddel, skriver AP.

FLERE STATSLEDERE I EU tilbakeviser at Russland kan kreve få betalt for gass i rubler, slik Vladimir Putin sier han vil av det han kaller «uvennlige nasjoner». Både EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, den tyske forbundskansleren Olaf Scholz og den italienske statsministeren Mario Draghi sa i forbindelse med EU-toppmøtet i går at valutaen betalingen skal foregå i – så og si alltid dollar eller euro – er slått fast i kontraktene russiske energiselskaper har inngått, og at det er kontraktsbrudd å kreve noe annet. «Vi kommer ikke til å tillate omveier rundt sanksjonene. Tiden da energi kunne brukes for å utpresse oss er over», sier von der Leyen ifølge Reuters. Putins kunngjøring var denne uka...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.