Tidligere Iran-sjef i CIA: Sandberg kan tolkes som han toner ned støtte til terrorisme – Russland kan dra nytte av hacket telefon – Vil bli brukt i propaganda

– Jeg tror nok en del i regionen kan tolke besøket hans som at han toner ned alvorligheten i Irans ondsinnede risikospill («malign adventurism»), spredningen av avansert missilteknologi og deres støtte til terrorisme, sier Norman T. Roule til Filter Nyheter på telefon fra Washington D.C.

Han snakker om Per Sandbergs Iran-ferie og påfølgende uttalelser om landet.

Roule hadde fra 2008 til 2017 det overordnede ansvaret for USAs etterretning om Iran, ved Office of the Director of National Intelligence. Han opplyser at han har jobbet med «alle aspekter» ved Midt-Østen i 35 år, lenge med Iran som spesialfelt, men kan ikke gå i detalj om hvilket arbeid han gjorde hvor for de hemmelige tjenestene da han var utstasjonert for CIA. Roule forteller at han kjente til saken før Filter Nyheter tok kontakt for et intervju. Filter Nyheter sendte torsdag Roules kommentarer (se nedenfor) til Norges tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen og ba ham vurdere dem. – Roule er en anerkjent ekspert på området, og jeg støtter ham i alle hans uttalelser. Sakens alvorsgrad blir bare større ved hans detaljering av hvilke muligheter dette åpner for Irans videre etterretningsvirksomhet, skriver Grandhagen i en e-post.

– Kan brukes til propaganda og spissede hackerangrep mot Sandbergs kontakter

Den amerikanske etterretningsveteranen mener den norske statsrådens Iran-reise i seg selv kan være nyttig for det islamske prestestyrets propagandaformål. Roule har også merket seg at Sandberg offentlig uttalte seg svært positivt om oppholdet i etterkant. – Uavhengig om dette var ment å være et offisielt besøk eller ikke, vil Irans propagandamaskin manipulere tilstedeværelsen slik at det blir underforstått at den hadde offisiell godkjenning. (Iranerne) er veldig effektive i bruk av europeiske stemmer til å vise fram at de har støttespillere ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.