«The great replacement» – konspirasjonsteorien som forener terrorister og høyrepopulister

Payton Gendron, 18-åringen som skjøt og drepte ti mennesker i en dagligvarebutikk i Buffalo lørdag 14. mai, etterlot seg et manifest der han hevdet at hvite verden over er ofre for et folkemord i form av innvandring, multikulturalisme og fallende fødselstall, og etter hvert vil komme i mindretall og dø ut. Manifestet knytter seg opp til konspirasjonsteorien kjent som «the great replacement», som har fått økende popularitet det siste tiåret.

Ifølge Buffalo-drapsmannens manifest jobber «kulturmarxister» i en rekke land med å undergrave lokale og nasjonale identiteter ved å insistere på at hvem som helst kan kalle seg franskmann eller tysker, samtidig som humanitære organisasjoner ferger en «invasjonshær» over Middelhavet til Europa. I USA er de samme kreftene i ferd med å gjøre hvite amerikanere til en minoritet.

Payton Gendron er en av flere høyreekstreme terrorister de siste årene som har trukket frem teorien kjent som «the great replacement» i manifestene sine. Mens teorien mest var assosiert med identitær- og alt-right-bevegelsene på 2010-tallet, har den for lengst slått rot i enda mer radikale og voldelige miljøer, i tillegg til å ha blitt endel av mainstream-debatten i mange land.

I USA kobles forestillingen blant annet til ulovlig innvandring, og til en viss grad debatten om fjerning av kontroversielle statuer og minnesmerker, som tilhengerne betrakter som et symbol på hvordan den tradisjonelle, europeiskættede befolkningen er i ferd med å bli marginalisert. I Europa kobles den ofte til frykt for «islamisering» og innvandring fra Midtøsten og andre islamske områder.

Dystopisk og rasistisk – men ikke en konspirasjonsteori 

Hvite amerikanere forventes å komme i mindretall rundt 2050, selv om de fortsatt vil være den største gruppen i USA. Også europe...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.