Terrorsaken i Tyskland: Går langt i å knytte kupp-planleggere til ytre høyre-parti

SISTE: Den amerikanske basketballspilleren Brittany Griner er løslatt fra straffekolonien i Russland der hun sonet en dom for besittelse av cannabisolje. Griner på vei hjem etter at USA og Russlands myndigheter gjennomfører en fangeutvekslingsavtale der russerne får tilbake den dømte våpenhandleren Viktor Bout, skriver CNN.


– STADIG MER RADIKALE: Delstatsmyndighetene i Thüringen går langt i å knytte ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) til terrorsaken der minst 54 personer fra et høyreekstremt konspirasjonsteori-miljø er mistenkt for å ha planlagt statskupp – planer som kunne endt med drap på politikere. «AfD har blitt mer og mer radikalisert. De sprer disse konspirasjonsfantasiene og fantasiene om å styrte staten», uttalte innenriksminister i Thüringen, Georg Meier, i dag. En av de siktede som ble pågrepet i den enorme politirazziaen i går er Birgit Malsack-Winkemann, som var AfD-representant i Forbundsdagen fram til i fjor og arbeidet som dommer i Berlin. Hun skal ha vært tiltenkt rollen som «justisminister» etter kuppet i den absurde planen som nettverket skal ha jobbet med siden november i fjor. Tidligere har en lang rekke AfD-politikere blitt knyttet til ekstreme og anti-demokratiske grupper, inkludert Reichsburger-bevegelsen, og hele partiet er i sikkerhetstjenestenes søkelys for høyreekstremisme.

Samtidig står Tysklands militære overfor nok en skandale knyttet til høyreekstremisme, da en soldat i spesialstyrkene, flere reservister og pensjonerte offiserer er blant de siktede i Reichsburger-saken. Både i sikkerhetstjenestene og i politiet vil ledere nå ha bedre tiltak og bakgrunnssjekker for å avdekke anti-statlige ekstremister i forsvar, politi og offentlige embeter. Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har anslått at så mange som 21 000 tyskere er tilhengere av Reichsburger-konseptet og at omlag ti prosent av dem kan være voldsorienterte.


OM HABILITET OG GUMMISTRIKK: Offentlighetsekspert og professor i rettsvitenskap, Jan Fridthjof Bernt, sier Jonas Gahr Støre skulle hatt innsyn i hvem Kristoffer Thoner har jobbet for i sin forrige jobb som konsulent i McKinsey, før han utnevnte Thoner til statssekretær og rådgiver ved Statsministerens kontor forrige uke. Konsulentselskapet mener hans taushetsplikt gjelder «uten unntak» og Thoner holder derfor kundelista hemmelig.

Statsministerens kontor sier til Aftenposten at de har tillit til at Thoner selv gjør en riktig vurdering av sin habilitet, i det som knapt kan kalles annet enn en forbløffende blatant innrømmelse av at de ikke vet hvordan habilitetsvurdering fungerer. «Vi kan ikke overlate til statssekretæren selv å vurdere egen habilitet. Det må overlates til noen andre som er overordnet. Med et dansk ordtak: Man skal ha god moral for å selge gummistrikk som metervare», sier Bernt til avisa.


  • PS! HVA MED Å GI VENNER FILTER-ABONNEMENT TIL JUL? Vår gaveabonnementsordning gjør det lettere enn noensinne å bli ferdig med julegavene. Klikk her for å lese mer!

INDUSTRIEN FÅR FASTPRIS PÅ STRØM: I går ble det klart at regjeringen har fått på plass et system for fastprisavtaler på strøm til næringslivet. På Statkrafts hjemmesider kommer det fram at kontraktene var tilgjengelige allerede da, med levering fra 1. januar 2023 og varighet på tre, fem eller syv år.

De faste prisene vil settes løpende på markedsmessige vilkår og tilbys kraftleverandører som kan videreselge til næringskunder med et maksimalt påslag på 2,5 øre/kWh og et fastledd på 99 kroner per målepunkt per måned, ifølge Statkraft. Kontraktene tilbys så langt gjennom strømleverandørene Fjordkraft og Fortum. Ifølge Dagens Næringsliv har om lag 220 bedriftskunder allerede meldt interesse for ordningen.

Fastprisordningen kommer ikke et øyeblikk for tidlig. Typisk vintervær, med lave temperaturer og lite vind, har drevet strømprisene opp til nivåer vi så i august, og flere småselskaper har allerede gått konkurs i alle fall delvis på grunn av strømpriser, skriver Jpstein Henriksen i ukas utgave av atsrømspalten Filter KALDDUSJ. Les den her (krever abonnement)!


  • Les Filter KALDDUSJ, Filter KAFFE, Filter KONSPI og alle de andre interessante nyhetsbrevene til Filter Nyheter med et digitalabonnement. Koster bare 70 kroner i måneden, og du kan teste det gratis i 30 dager – klikk her!

SIER NEI TIL TYRKISK NATO-KRAV: Den svenske riksadvokaten sier to tyrkiske statsborgere tilknyttet Gülen-bevegelsen i Sverige er politisk forfulgt og ikke kan utleveres, slik Tyrkia krever for å for å stemme for svensk Nato-medlemsskap. Det skriver Expressen. De to er menn i 40-åra med oppholdstillatelse og flyktningstatus, bosatt i henholdsvis Dalarna og Stockholm og på lista over mennesker Ankara mener er deltakere i en væpnet terroristorganisasjon som kan knyttes til kuppforsøket i 2016. Men ikke noe av det de er anklaget for – blant annet nedlasting av Gülen-bevegelsens app – er lovstridig i Sverige, ifølge riksadvokaten. Kravet om at de må sendes til Tyrkia for straffeforfølgelse ble senest fremmet i et forhandlingsmøte mellom de to landene i oktober.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.