Telenor sponset «dødsskvadronens» jubileumsfest (Nyhetsbrev)

(Foto: RAB)

– Myrder sivile i deres egne hjem
Utviklingen i Øst-Aleppo det siste døgnet er akkurat så ille som man kunne frykte av sluttsatsen i Assads overtakelse av byen. For kort tid siden kom meldingene via FN om at sivile blir summarisk henrettet av framrykkende soldater. Samtidig frykter tusenvis av mennesker som ikke har noe sted å flykte å bli bombet i hjel i de siste, bittesmå enklavene som ennå holdes av opprørsstyrker. De hvite hjelmene advarer om at dødstallene ikke når oss fordi ingen har oversikt over likhaugene i gater og sammenraste bygninger, mens regimekritikere går ut fra at de blir drept eller sendt i de dødelige torturfengslene så snart de blir funnet. Vi har samlet noen av de desperate meldingene fra aktivister som for noen timer siden ennå fikk ut videosnutter og avskjedshilsener fra området. Hvem vet om de er i live når du leser dette. «Om ikke annet vet vi at vi var et folk som ønsket frihet. Vi ville ikke ha noe annet enn frihet. Jeg håper dere vil huske oss», sa læreren og aktivisten Abdelkafi Alhamdo i morges. (Se videoen)

 

Telenor sponset «dødsskvadronens» jubileumsfest 
Til tross for at en internrevisjon i 2013 avdekket en rekke regelstridige utbetalinger fra Telenors mobilselskap i Bangladesh til offentlige myndigheter – mens Sigve Brekke var styreleder i selskapet og Asia-sjef i Telenor –  inngikk Grameenphone samme type sponsorater i 2015 og 2016, viste en ny internrevisjon i mai i år. Blant annet hadde selskapet på nytt brukt penger på et idrettsarrangementet koblet til Bangladesh’ militære styrker, selv om det ble betegnet som det mest alvorlige regelbruddet for tre år siden. Samtidig som DN publiserte sin artikkel om saken i går kveld, bekreftet Telenor også at den beryktede paramilitære politistyrken Rapid Action Batallion (RAB) har blitt «sponset» samtidig som den ble brukt som sikkerhetsvakter av selskapet. Human Rights Watch har betegnet RAB som en «dødsskvadron» ute av kontroll, og ifølge blant andre Amnesty er spesialstyrken ansvarlig for mange hundre drap i tillegg til tortur og kidnapping. «Avtalene omhandlet blant annet sponsing av idrettsarrangement, sikkerhetspolitiets jubileumsfeiring og oppussing av deres kantine, samt økonomisk bidrag til produksjon av en intern telefonkatalog for politiet. (…) Telenor erkjenner at denne saken kunne vært tettere fulgt opp etter 2013», heter det i en pressemelding. Der står det også at Telenor-styret «anser saken som ferdig konkludert når det gjelder Brekkes håndtering». Næringsminister Monica Mæland ble orientert om Bangladesh-saken tidligere i år. I dag fortsetter styremøtet i Telenor, men det er foreløpig ikke varslet noen pressekonferanse.

 

Comeback-Carls kamp
Populismeåret 2016 er ikke over. Klimafornekter, islam-motstander og Trump-tilhenger Carl I. Hagen fikk i går kveld fjerdeplassen på Oslo Frps stortingsvalgliste uten kampvotering mot Aina Stenersen. Hun trakk seg, tilsynelatende i siste liten, foran en rørt eks-partileder som framsto som overrasket. Siv Jensen svarte en smule unnvikende da Aftenposten spurte om hun er glad for Hagens mulige comeback i rikspolitikken: – Jeg er glad for at nominasjonsmøtet er avsluttet og at vi har fått en sterk liste, og gratulerer alle kandidatene som er nominert. På politisk kvarter i morges gjorde Hagen det klart at «kampen mot klimahysteriet» blir en av hans tre hovedsaker selv om Frps partiprogram anerkjenner det fullstendig overveldende flertallet av forskere som slår fast at klimaendringene er menneskeskapte.

 

Ellers: Bare Høyre, SV og MDG stemte mot da stortingspolitikerne innvilget stortingspolitikere mulighet for  ekstra etterlønn, Trump vil ha ExxonMobil-sjef Rex Tillerson som utenriksminister, en ansatt i Statens Vegvesen er pågrepet og siktet for grov korrupsjon i Arendal, og politiet i Asker advarer om at stadig flere lokale ungdommer ser ut til å ha blitt nynazister.

 

Aj, dette ble dystert. Men noen vil sikkert si det er en god nyhet at menneskeheten ifølge NASA er altfor dårlig forberedt på et katastrofalt asteroidenedslag.