Aleppo, 13. desember 2016: «Jeg venter på å dø (…) husk oss for alltid» – «Dette er et siste nødandrop til verden» – «Nå er pappa skadet. Jeg gråter»

Dette er læreren og aktivisten Abdelkafi Alhamdo tirsdag morgen, i det han fryktet var hans siste videosending fra Aleppo:
مباشر على #Periscope the last call from #Aleppo https://t.co/ifzUwupFK1
— @Mr.Alhamdo (@Mr_Alhamdo) December 13, 2016
«Ikke tro på FN. Ikke tro på det internasjonale samfunnet. De er tilfredse med at vi står overfor den mest grusomme massakren i nyere historie. Russland og Assad ønsker ikke at vi skal komme ut i live. Om ikke annet vet vi at vi var et folk som ønsket frihet, vi ville ikke ha noe annet enn frihet. Denne verden liker ikke frihet, ser det ut til. Denne verden vil ikke ha frihet. Jeg håper dere vil huske oss», sier Alhamdo.
De siste timene har det haglet med lignende, bekmørke meldinger i sosiale medier fra sivile i Aleppo som vet at verdenssamfunnet for lengst har sviktet dem.
Flere tusen sivile var i morgentimene i dag fanget i de siste, små opprørskontrollerte enklavene i millionbyen uten å ha noe sted å flykte. For hver nye framrykning blir det flere sivile samlet på et mindre område, slik at hvert nye bombenedslag får mer katastrofale følger.
«Alle venter på å dø i de gjenværende bydelene. Hvis regimet kommer, blir vi slaktet ned. De som har våpen kan forsvare seg – vi har ikke våpen», skrev beboeren og lokalpolitikeren Yasser Abu al-Joud i går i en tekstmelding referert av New York Times.
FN bekreftet i formiddag å ha fått troverdige meldinger om at flere sivile har blitt summarisk henrettet av de seirende styrkene.
Mange av de drepte det siste døgnet alene, er barn.
«Dette er et siste nødanrop til verden. Redd livene til disse barna og kvinnene og eldre mennene. Redd dem. Ingen er igjen. Dere vil kanskje ikke høre stemmene våre etter dette. Dette er det siste ropet, det siste ropet til enhver fri person i denne verden. Redd Aleppo».
Det sier legen Mohammad Abu Rajab i en talemelding, ifølge The Guardian, mens Assads styrker var i ferd med å innta de aller siste delene av Aleppo.
Aktivisten Lina Shamy, som støtter opprørsstyrkene, karakteriserer det som nå skjer som folkemord:
Activist @Linashamy Lina Shamy's last distress call from besieged Aleppo: "All those who hear me must move now to save civilians in Aleppo." pic.twitter.com/26M9GAj9kG
— هادي العبدالله Hadi (@HadiAlabdallah) December 12, 2016
«Jeg venter på å dø eller å bli tatt til fange av Assad-regimet. (…) Be for meg og husk oss for alltid», skrev fotografen Ameen al-Halabi på Facebook i går, i det han antok var sitt siste innlegg, ifølge Washington Post.
De som har markert seg som regimekritikere eller observatører i sosiale medier har all grunn til å frykte det verste, poengterer Ben Taub, som har dekket Syria for magasinet New Yorker i lang tid:
https://twitter.com/bentaub91/status/808329752234917893
«Dette er helvete», skriver De hvite hjelmene. I november ble omlag 600 sivile drept i kamphandlinger, men hjelpearbeiderne understreker at alle dødstall fra de siste dagene er upålitelige siden ingen har kapasitet til å få oversikt i likhaugene.
There is no total number of casualties in Besieged #Aleppo today, all streets & destroyed buildings are full with dead bodies. It's hell.
— The White Helmets (@SyriaCivilDef) December 13, 2016
«Vi er folk som blir utslettet fra det menneskelige kartet. Vi har to nabolag og én gate, og regimet kommer til å fortsette å bombe dette lille området», skriver aktivisten Malek til New York Times.
Jan Egeland – sentral i FNs arbeid for å få fram hjelp i Syria – er opptatt av å holde regimet og Putin ansvarlig for alle grusomhetene som nå utføres av ulike typer militære grupper på Assads side:
The Gov'ts of Syria & Russia are accountable for any and all atrocities that the victorious militias in Aleppo are now committing!
— Jan Egeland (@NRC_Egeland) December 12, 2016
Journalister som har fulgt Syria de siste årene prøver i dag nok en gang å få mer oppmerksomhet rundt blodbadet. Blant dem er Christiane Amanpour, programleder i CNN og en av verdens mest respektere krigsreportere, som i ettermiddag sammenligner situasjonen med da verdenssamfunnet lot være å stanse folkemordet på bosniske muslimer i 1995:
WE WARNED AGAINST ANOTHER SREBRENICA … How do Russia, Iran, and Assad answer executions? https://t.co/c2Tx5RtEDn
— Christiane Amanpour (@camanpour) December 13, 2016
Dette er BuzzFeeds Midtøsten-korrespondent:
https://twitter.com/borzou/status/808525802929291264
Engelsklæreren Fatamah Alabed, som tidligere i høst opprettet en twitterkonto i datterens navn (NB: omstridt) for å skildre hennes situasjon, tok i går høyde for at dette ble de siste tre meldingene vi fikk fra sjuåringen og hennes familie:
Final message – I am very sad no one is helping us in this world, no one is evacuating me & my daughter. Goodbye.- Fatemah #Aleppo
— Bana Alabed (@AlabedBana) December 12, 2016
Final message – people are dying since last night. I am very surprised I am tweeting right now & still alive. – Fatemah #Aleppo
— Bana Alabed (@AlabedBana) December 12, 2016
My dad is injured now. I am crying.-Bana #Aleppo
— Bana Alabed (@AlabedBana) December 12, 2016
I formiddag så det ut til å komme et nytt livstegn, uten at det ga grunn til noe større håp:
My name is Bana, I'm 7 years old. I am talking to the world now live from East #Aleppo. This is my last moment to either live or die. – Bana
— Bana Alabed (@AlabedBana) December 13, 2016
I ettermiddag visste ingen hvordan Assad-regimet ville håndtere sivile som er i live og oppfattes som opprørs-sympatisører etter at styrkene har tatt over hele byen.
Syrian Observatory for Human Rights, en eksilgruppe som baserer tallene sine på et stort nettverk av informanter i Syria, anslår i dag at 312 000 mennesker har blitt drept siden borgerkrigen startet i 2011. 90 000 av dem antas å være sivile – hvorav ufattelige 16 000 barn.
1 kommentar
Kommentarfeltet er stengt.
Støtt Filter Nyheter for å kommentere på denne artikkelen.
Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.
Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.
For kun 100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.
Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.
100 kr - Filter Magasin, månedlig
150 kr - Filter Magasin, månedlig pluss ekstra støtte.
900 kr - Filter Magasin, årlig