Tapte 51 milliarder dollar: «Tabber og slurv» lå bak, sier kryptokonkursmannen

«LOOK, I’VE SCREWED UP»: Lederskapstabber og slurvete regnskapsføring er forklaringen på kollapsen til verdens nest største kryptovalutabørs. Det sa FTX-gründer og -toppsjef Sam Bankman-Fried på New York Times’ Dealbook-konferanse i natt, sin første offentlige opptreden etter at han gikk av og slo selskapet konkurs for tre uker siden. Bankman-Fried avviser at han har hatt noen intensjon om å bryte lover og regler, men sier også flere ganger at han ikke hadde oversikt over hva som skjedde i hans eget firma. «Look, I’ve screwed up. I was CEO» sier den 30 år gamle eks-milliardæren via videotelefoni i det direktesendte intervjuet. 

Det er anslått at 51 milliarder dollar gikk tapt da han slo FTX konkurs for tre uker siden. På det tidspunktet hadde nylig fremkommet informasjon om likviditetsproblemer og ugreie forbindelser til Bankman-Frieds investeringsselskap Alameda Research gjort selskapets kunder så nervøse at det ga kraftige utslag på såvel FTX’ egen kryptovaluta samt mer kjente slike, deriblant bitcoin. 11. november ga børsen opp å betjene kundene, og siden har bobestyreren rettet kraftig kritikk mot den avgåtte ledelsen for «komplett mangel på styring» og en lang rekke «uakseptable lederskapsrutiner». Nå venter både sivilrettslige stevninger og etterforskning av lovbrudd for Bankman-Fried, som har gått fra en luksustilværelse på Bahamas til visstnok ikke å ha annet enn et overtrukket kredittkort i lommeboka.


FÅR SE TRUMPS LIKNING: Komiteen i Kongressen som gransker Donald Trump har fått utlevert ekspresidentens likning fra USAs skatteetat, etter at landets Høyesterett i forrige uke kom frem til at den hadde rett til innsyn. Det melder CNN. Offentlige registere viser at komiteen har søkt om å få se hvor mye både Trump personlig og flere av hans selskaper betalte til fellesskapet, gjennom en seksårsperiode som inkluderer tiden i Det hvite hus. 

Det er ikke klart om likningstallene, som kan kaste lys over Trumps private rikdom og forretningsførsel, ikke havner i komiteens hender, blir offentliggjort. Trumps advokater har gjort alt de kan for at materialet ikke havner i komiteens hender og viste i Høyesterett til tidligere avgjørelser om at det skal tas hensyn til prinsippet om maktfordeling når det søkes innsyn i forhold vedrørende presidentens private finanser.


ENIG OM PROBLEMET, SPLITTET OM LØSNINGEN: Etter en periode med lave strømpriser var vi denne uka tilbake i et landskap vi kjenner fra august: Både onsdag og torsdag var strømprisene over seks kroner per kilowattime. De lave prisene fra begynnelsen av november kom som følge av rekordnedbør og mye vind, noe som ga et stort overskudd av uregulerbar kraft. Denne uka stilnet vinden, synkende temperaturer gjorde at nedbøren i fjellet kom i form av snø og det ble også kaldt i Europa, noe som førte til økt forbruk av kraft til varme. Resultatet overrasket ikke: Ifølge Statnett eksporterte Norge i forrige uke netto åtte ganger så mye kraft som i hele oktober, og prisene gikk i været.

Dynamikken blottlegger den grunnleggende driveren bak den europeiske kraftkrisen: Det er ikke nok kraft i Europa etter at Putin skrudde igjen gasskranene. Det åpenbare stopper der. Nøyaktig hvordan vi skal produsere mer er omstridt. To leire står mot hverandre, skriver journalist Jostein Henriksen i dagens Filter KALDDUSJ. Les vår ukentlige kraftspalte her!VIL HA FENGSEL FOR DRONEFLYVER: Påtalemyndigheten vil ha 120 dagers fengsel for Andrey Yakunin, som i oktober ble arrestert i Finnmark og tiltalt for brudd på forbudet for russiske statsborgere å fly droner i norsk luftrom. Yakunin har delt britisk og russisk statsborgerskap, hevder han har sterkest tilknytning til Storbritannia og hevder han ikke var klar over reglene da han filmet med drone på Svalbard. I retten har hans forsvarer John Christian Elden vist fram film fra Yakunins drone, som viser landskapsbilder som tatt ut av en reisereklame. Elden mener den tolkningen av reglementet som påtalemyndigheten legger til grunn mot Andrey Yakunin rammer vanlige russere i langt større grad enn det russiske regimet, skriver NRK.


MENER INFRASTRUKTUR ER LEGITIMT MÅL: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forsvarer landets luftangrep på sivil infrastruktur i Ukraina med at denne bidrar til importer av våpen fra Vesten. Missilangrepene er rettet mot å slå ut «energifasiliteter som setter dere i stand til å pumpe våpen inn i Ukraina for å drepe russere», sa Lavrov i et videointervju med et internasjonale reportere torsdag, deriblant Associated Press. «Infrastrukturen det siktes på er brukt for å sikre kampevnen til ukrainske væpnede styrker og nasjonalistbataljoner», sier Lavrov. Millioner av mennesker i Ukraina går nå en iskald vinter i møte, med begrenset tilgang på strøm.

Samtidig blir Frankrike det første landet som slutter seg EU-kommisjonspresident Ursula von der Leyens krav om en en internasjonal krigforbryterdomstol til å føre et rettslig oppgjør med den russiske krigføringen.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.