MOT RØD VALGSEIER: Den røde blokken, med Socialdemokratiets leder Mette Fredriksen i spissen, ligger fortsatt best an foran morgendagens valg til Folketinget i Danmark: I et snitt av den siste ukas meningsmålinger har Fredriksens parti en oppslutning på 26,8 prosent. Sammen med de fire andre «røde» partiene - Sosialistisk folkeparti, Enhetslisten, Radikale Venstre og Alternativet - har sosialdemokratene 53,8 prosent oppslutning. Det gir rød blokk 96 mot 79 mandater, skriver nettsiden Altinget tirsdag. Stram Kurs, som ledes av den rasismedømte provokatøren Rasmus Paludan og går til valg på å kaste ut alle muslimer fra Danmark, ligger i snittet av målingene på 2,1 prosent, altså over sperregrensen. Men partiet faller under sperregrensen og er ute av Folketinget i flere enkeltmålinger tirsdag (1,9 prosent hos Megafon, 1,3 prosent hos Voxmeter). Avisa Berlingske publiserte for øvrig i helga en lesverdig artikkel om hvordan Paludan i en årrekke har sjikanert politifolk ved å be om innsyn i personalopplysninger (blant annet etter å ha blitt anholdt da han dukket på en konferanse om ytringsfrihet med en falsk pistol).

FORLDRELØSE BARN FLYDD HJEM FRA SYRIA: Utenriksdepartementet hentet i går fem foreldreløse norske barn ut av Syria. Søskenflokken, som er i alderen 1-7 år, ble flydd hjem til Norge i ambulansefly og har nå fått norsk verge, mens barnevernet er koplet inn. De ble omtalt i en Aftenposten-reportasje fra interneringsleiren Al-Hol øst i landet i april og er barn av en etnisk norsk 30-åring som forsvant i Baghouz, IS’ siste tilholdssted i Syria, en gang i vår, og en afrikansk mann som har bodd i Norge og antas å være død. Aftenposten kunne i går også melde at to norsksomaliske kvinner som har vært med på å passe de fem foreldreløse barna i flyktningleiren, er de to søstrene fra Bærum hvis historie er fortalt i Åsne Seierstads bok «To søstre». De forteller at de kom seg ut av Baghouz bare to dager før byen ble erklært nedkjempet av amerkanskstøttet milits, men nekter å si noe om hva de mener om IS i dag. Kvinnene har fått henholdsvis ett og to barn i løpet av oppholdet i Syria og ønsker å returnere til Norge.

DRAMATISK PÅGRIPELSE: Nettavisene kunne bringe uvanlig dramatiske videobilder fra Oslo sentrum i dag, der politiet avfyrte varselsskudd og brukte elektrosjokkvåpen for å få kontroll på en mann i 30-åra som kvivstakk en person og truet flere andre i området nederst på Grünerløkka. Offeret er alvorlig skadet og sendt til sykehus i ambulanse. Politiet sier til VG at ingenting umiddelbart peker i retning av at hendelsen skal være terrorrelatert, men at terror likevel er en «naturlig arbeidshypotese».