Sylvi vil ha doble straffer i «belastede områder» – slik fungerer det i Danmark

Foto: L-BBE (CC BY 3.0) / Jonas Skybakmoen

Det bør være dobbel straff for visse forbrytelser når de begås i belastede områder, mener Sylvi Listhaug, som leder Fremskrittspartiets innvandrings- og integreringsutvalg. Tirsdag presenterte hun flere av utvalgets forslag. De innebærer blant annet at Oslo deles opp i soner der det er ekstra ille å bli tatt for visse kriminelle handlinger, som trusler, bilbrann, tagging, vold, bæring av våpen, ran, tyveri og narkotikaomsetning. For gjengmedlemmer skal den doble straffen gjelde uansett hvor kriminaliteten de begås – og er du både gjengmedlem og gjør noe galt i et belastet område, blir straffen firedobbel, foreslår Frp. De belastede områdene skal defineres ut fra «omfanget av kriminalitet, SSBs kriminalstatistikk og hva slags kriminalitet som begås», ifølge Listhaug, som viser til at en tilsvarende ordning er innført i Danmark. – Vi er inspirert av at Danmark har innført dette. Det har bidratt til bedre forhold i belastede områder. Vi mener vi bør gjøre det samme her, sier Listhaug til Aftenposten i dag. Den danske ordningen med skjerpede straffesoner, som ble vedtatt i desember i fjor, har imidlertid klare begrensninger som ikke fremkommer i Frps forslag slik det fremgår i avisa.

Må være «ekstraordinært kriminalitetsbilde»

Det er ikke slik at en skjerpet straffesone er et permanent tiltak i Danmarks mye omtalte «ghetto»-områder, som er definert på bakgrunn av blant annet andel innvandrere, andel arbeidsløse og andel straffedømte. I

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.