Slik fungerer Støres alternativ til bompenger

Bergen våknet til en sjokkmåling onsdag: Folkeaksjonen nei til bompenger har 25,4 prosent oppslutning i byen på målingen som er tatt opp av Respons Analyse for BT og VG. Dermed er protestpartiet det største politiske partiet i Norges nest største by akkurat nå, og selv om det fortsatt er tre og en halv måned til valget er det liten tvil om at bompengemotstanderne blir en maktfaktor i den neste fireårsperioden. Også i andre norske byer er det opprør mot nye bommer, og lokale bompengepartier stiller lister i totalt 12 kommuner og 4 fylker til høsten. Kanskje ikke så rart at Jonas Gahr Støre (Ap) stiller seg bak ideen som kan sende alle bomstasjoner på historiens skraphaug: Veiprising.

Fjerner urettferdigheter

Det er to grunner til at bompenger kreves inn: For å finansiere veier, kollektivtrafikk og annen samferdsel, og for å begrense bilbruken der det ellers ville blitt for mye trafikk. Men det rammer til dels vilkårlig: Den som er bosatt rett innenfor en bomring rundt en by slipper unna alle avgifter ved å kjøre til sentrum, mens en nabo som bor rett utenfor ringen belastes like mye som alle andre som kommer utenfra. Veiprising, derimot, innebærer at all bilkjøring registreres av satellitter, og at bileieren i etterkant får regning det som er kjørt – avhengig av hvilken vei det er kjørt på, hvor langt, og når på døgnet turen ble gjennomført. Slik kan staten både kreve inn like mye penger som i dag, begrense trafikkmengden der det er nødvendig og eliminere urettferdighetene som oppstår når pengene bare...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.