Stor usikkerhet om antallet overlevende, enorme ødeleggelser i Borodianka

UKRAINAS PRESIDENT ZELENSKYJ sier destruksjonen i nylig gjenerobrede Borodianka er mye verre enn det verden har sett i Butsja. Ukrainas statsadvokat Iryna Venediktova sier Borodianka, 25 kilometer fra stedet hele verden har kommet til å forbinde med russiske krigsforbrytelser, er verst både med tanke på fysiske ødeleggelser og usikkerhet om antallet drepte. Arbeidet med å rydde opp i Borodianka har såvidt kommet i gang etter at russiske styrker forlot området etter vel en måneds okkupasjon. I Butsja har myndighetene registrert 300 drepte, 50 av dem ved rene henrettelser, og skadene på bebyggelsen er enorme. 

BBC har funnet klare bevis på at russiske soldater har brukt sivilbefolkningen som menneskelige skjold i landsbyen Obukhovisji, 100 kilometer fra Kyiv. Familier forteller hvordan soldatene gikk fra dør til dør, tvang folk ut ved å true med skytevåpen, og marsjere dem til en lokal skole der de ble holdt fanget og brukt som beskyttelse.

DEN RUSSISKE ALUMINIMUMSGIGANTEN RUSAL brøt ut av rekkene og ble i går det første store russiske selskapet som åpent kritiserer russisk krigføring i Ukraina. Rusal, som er eid av oligarken Oleg Deripaska, ber om at det som har skjedd i Butsja blir gjenstand for en upartisk etterforskning. Selskapets nederlandske styreleder omtaler drapene på sivile som en forbrytelse, og stiller seg bak kravene om at den «brodermorderske» krigen må komme til en slutt. Kreml hevder de er uskyldige og at bildene av drepte sivile er bedragerier.

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.