Sterk ukrainsk motstand svekker Russlands fremrykning i Donbas

«RUSSLANDS MANGLENDE evne til å nedkjempe motstanden i Mariupol og vilkårligheten i angrepene, som ofte går ut over sivile, er typisk for hvordan de ikke klarer å nå sine mål like hurtig som de skulle ønske»: Landets fremganger hindres av de samme miljømessige, logistiske og tekniske utfordringene som før i denne krigen, samt motstandsdyktigheten til de høyt motiverte ukrainske styrkene, skriver det britiske forsvaret i gårsdagens etterretningsrapport. Ukraina har stanset en rekke fremrykkingsforsøk langs hele frontlinja i Donbas, der Russland angriper med stadig større intensitet i det de kaller krigens nye fase. 

Situasjonen er uklar ved Azovstal-stålverket i Mariupol er uklar etter spesialstyrkenes storming og den kraftige bombingen i går. Ifølge Ukraina har 1000 sivile søkt tilflukt i stålverket og få (om noen) responderte på den russiske ordren om å overgi seg i går. Russland har gitt dem ny frist til klokka 14 i dag i dag. I Sikkerhetsrådet har de samtidig avvist en anmodning om en fire dagers humanitær våpenhvile for å få folk ut av krigssonen.

Ukrainas allierte i vesten har forpliktet seg til nye hjelpepakker, blant annet skal landet få fler jagerfly, ifølge en talsmann i Pentagon som ikke går nærmere inn på hvilke land som leverer. 

Journalistkollektivet Bellingcats leder sier nesten 8000 leiesoldater fra den beryktede russiske leiesoldatgruppa Wagner er i Ukraina, og at så mange som 3000 av dem kan være drept. 

BBC News/

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.