Sterk ukrainsk motstand svekker Russlands fremrykning i Donbas

«RUSSLANDS MANGLENDE evne til å nedkjempe motstanden i Mariupol og vilkårligheten i angrepene, som ofte går ut over sivile, er typisk for hvordan de ikke klarer å nå sine mål like hurtig som de skulle ønske»: Landets fremganger hindres av de samme miljømessige, logistiske og tekniske utfordringene som før i denne krigen, samt motstandsdyktigheten til de høyt motiverte ukrainske styrkene, skriver det britiske forsvaret i gårsdagens etterretningsrapport. Ukraina har stanset en rekke fremrykkingsforsøk langs hele frontlinja i Donbas, der Russland angriper med stadig større intensitet i det de kaller krigens nye fase. 

Situasjonen er uklar ved Azovstal-stålverket i Mariupol er uklar etter spesialstyrkenes storming og den kraftige bombingen i går. Ifølge Ukraina har 1000 sivile søkt tilflukt i stålverket og få (om noen) responderte på den russiske ordren om å overgi seg i går. Russland har gitt dem ny frist til klokka 14 i dag i dag. I Sikkerhetsrådet har de samtidig avvist en anmodning om en fire dagers humanitær våpenhvile for å få folk ut av krigssonen.

Ukrainas allierte i vesten har forpliktet seg til nye hjelpepakker, blant annet skal landet få fler jagerfly, ifølge en talsmann i Pentagon som ikke går nærmere inn på hvilke land som leverer. 

Journalistkollektivet Bellingcats leder sier nesten 8000 leiesoldater fra den beryktede russiske leiesoldatgruppa Wagner er i Ukraina, og at så mange som 3000 av dem kan være drept. 

BBC News/

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.