Slik påvirker Kina hva vi kan si om Hong Kong-opprøret – selv i Vesten

Kinas økonomiske muskler setter landet i stand til å påvirke ytringsklimaet – også i liberale demokratier på den andre siden av jorden. Det er belyst av flere kontroversielle hendelser de siste dagene:

Et av USAs største spillselskaper, Activision Blizzard, anklages for å løpe kinesiske sensurmyndigheters ærend, etter å ha slått hardt ned på at en deltaker i en esport-turnering brukte sin posisjon for å støtte pro-demokratibevegelsen i Hong Kong.

Den amerikanske basketball-ligaen NBA er i hardt vær etter at manageren for et av de mest populære lagene har twitret om sin sympati for den samme saken.

På den kinesisk-eide videodelingsappen Tiktok, som også er populær i Norge, er innhold som kan knyttes til blant annet den anstrengte situasjonen i Hong Kong strengt moderert.

Stilte i intervju med demonstrant-maske

Det var en ung deltaker i den digitale kortspillturneringen Hearthstone Grandmasters som utløste Activision-bråket da han ble intervjuet av en videokanal tilknyttet Blizzard etter å ha vunnet en kamp i turneringen.

Chung Ng Wai stilte til intervjuet i en maske som likner dem demonstranter har brukt på gatene i Hong Kong de siste månedene, og avsluttet med en uttalelse som støttet demokratibevegelsen: «Frihet for Hong Kong, revolusjon i vår tid».

Tirsdag ble Chung, som selv bor i Hong Kong, som en følge av intervjuet kastet ut av hele turneringen. Ifølge en pressemelding fra Activision Blizzard får han heller ikke utbetalt premier han har opparbeidet seg, og nektes å delta i andre turneringer i ett år framover.

Begrunnelsen er at spillselskapet mener spilleren har brutt turneringens regel om å «ikke delta i handlinger som etter Blizzards eget skjønn skader selskapets renomme eller krenker en gruppe eller en del av offentligheten».

Spillere vil boikotte

«Selv om vi støtter den enkeltes rett til å uttrykke sine individuelle tanker og meninger, må spillere og andre som velger å delta i våre esport-konkurranser rette seg etter de offisielle konkurransereglene», skriver Blizzard, som også kutter båndene til de to intervjuerne.

Selskapet får nå merke motbøren på hjemmebane:

  • Reddit skriver Hearthstone-spillere fra hele verden om hvordan de nå boikotter spillet, eller planlegger å bruke den nært forestående Blizzard-konferansen Blizzcon i California til å protestere mot avgjørelsen.
  • En amerikansk senator twitrer om at selskapet «nedverdiger seg for å blidgjøre det kinesiske kommunistpartiet» og mener «ingen amerikanske selskaper bør sensurere et rop om frihet for å tjene en kjapp dollar».
  • Nettavisa Vox setter hendelsen i sammenheng med spillselskapets minkende kundebase i Vesten etter å ha tjent enorme summer på World of Warcraft-franchisen (som Hearthstone-spillet er en del av) i mange år. Selskapet har et uttalt mål om å vokse i det kinesiske markedet for online underholdning, en målsetning som allerede har fått dem til å tilpasse spillgrafikk til kinesiske oppfatninger av sømmelighet og som trolig er avhengig av en viss godvilje fra myndighetene. Kinesiske styresmakter har full kontroll på hvilke deler av internett som slipper inn i landet.

Chung Ng Wai selv har unnlatt å kommentere kontroversen han startet.

Tweet ga svartelisting

Samtidig er det ikke bare aktører innen elektronisk sport som slites mellom sympatien for demokratibevegelsen i Hong Kong og ønsket om et sugerør i det enorme kinesiske markedet.

Basketligaen NBA, som følges av en halv milliard kinesere, går muligens på en vesentlig økonomisk smell som følge av at manageren for Houston Rockets fredag la ut et bilde på Twitter med bildeteksten «Fight For Freedom. Stand With Hong Kong».

Ligaens kinesiske forretningsarm er ifølge Forbes verdt 4 milliarder dollar, og Houston Rockets er et av de mest populære NBA-lagene i Kina etter den kinesiske basketstjerna Yao Mings mangeårige opphold der.

Selv om såvel Rockets-manager Daryl Morey ble tvynget til å beklage og slette den i vestlig sammenheng ikke spesielt kontroversielle tweeten, var reaksjonene brutale: 

Både kinesiske myndigheter, det kinesiske basketforbundet og to store sponsorer brøt tvert med NBA, mens medieselskapet Tencent, som betaler godt for rettighetene til å vise NBA-kamper på nett i Kina, annonserte full svartelisting av laget.

Oppvisningskamp i fare

Basketligaen profilerer seg i USA på å inkludere minoriteter, engasjere seg i kjønnspolitikk og tillate at spillerne fronter kritikk mot såvel Donald Trump som politivold. Det står i kontrast til hvordan ligaen raskt var ute med et kommuniké på både engelsk og mandarin der den tar avstand fra tweeten, kommenterer Oliver Connolly i The Guardian.

NBA beskrev Moreys tweet som «beklagelig», mente at han hadde «dypt krenket mange av våre venner og fans i Kina» og undestreket sin «store respekt for kinesisk historie og kultur».

Ifølge kilder i NBA som snakker anonymt med nettavisa The Ringer, har også Moreys ansettelsesforhold vært oppe til diskusjon.

«Bruker sin økonomiske makt for å stilne kritikere»

Texas-senator Ted Cruz og presidentkandidatene Julián Castro og Beto O’ Rourke er blant dem som har fordømt NBAs unnfallenhet.

Siste nytt i NBA-saken er at flere eventer rundt en oppvisningskamp med NBA-lag som skal avholdes i Shanghai, er avlyst av kinesiske arrangører som viser til ligaens «upassende holdning». 

Utenfor Shanghai Ritz Carlton, hotellet der Brooklyn Nets og Los Angeles Lakers er innkvartert, er bannerne som reklamerer for kampen fjernet, skriver Reuters.

Flere statsstyrte, kinesiske aviser dekker kontroversen med lederartikler der amerikanerne beskyldes for å støtte «voldelige bråkmakere», utvise «manglende intellekt, respekt og ansvarlighet» og sammenlikne det som skjer i Hong Kong med 11. september-terroren.

Sensurerer populær video-app

En annen metode kinesiske myndigheter bruker for å kontrollere informasjonsstrømmen om ømtålige temaer i vesten, er styring av den populære videodelingsappen Tiktok, som også er populær i Norge.

The Guardian avslørte nylig hvordan selskapet bak appen sensurerer videoer som nevner Den himmelske freds plass, åstedet for massakren på demonstrerende studenter i 1989, tibetansk frigjøringskamp og den forfulgte religiøse bevegelsen Falun Gong.

Ifølge den Taiwan-baserte amerikanske medieanalytikeren Ben Thompson («Stratechery») gir Tiktok-søk på «Hong Kong» deg vakre bilder av byen og videoklipp med unge mennesker som leker seg med det siste memet, mens søk på byens navn med kinesiske skrifttegn gir videoer som framstiller demonstrantene som bøller og vandaler.

Mens søkene «Warriors», «Lakers» og «Rockets» gir ingen treff som avslører NBA-kontroversen.

Har demonstrert i seks måneder

Det er gått over et halvt år siden hundretusener av Hong Kong-beboere begynte å ta til gatene for å protestere mot en ny lov som ville gi bystyret mulighet til å utlevere mistenkte forbrytere til Kina.

Bevegelsen har siden utviklet seg til å handle mer generelt om beboernes demokratiske rettigheter, som kommunistpartiet i Beijing gradvis har satt mer press på siden Storbritannia tilbakeførte den tidligere kronkolonien i 1997.


  • På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare grundig  journalistikk. Vår forretningsmodell er innholdsmarkedsføring publisert på Filterpartner.no. Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. 
  • Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid.