Slik fortsetter konspi-miljøene smittevern-motstanden – også når tiltakene fjernes

  • Uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer


FASTLÅST OG UROVEKKENDE: Politiet har det siste døgnet begynt med tydeligere trusler om massearrestasjoner blant traileraktivistene i «Freedom Convoy» i Canada. Myndighetene i hovedstaden Ottawa erklærte i starten av uka unntakstilstand begrunnet med at hele politistyrken i den kanadiske hovedstaden er overarbeidet. Borgermester Jim Watson kalte da situasjonen «helt ute av kontroll». Det er en mild overdrivelse: I skrivende stund er det ikke meldt om alvorlige voldshendelser – krisen består av at de parkerte kjøretøyene er en stadig større påkjenning for skremte innbyggerne i Ottawa og et voksende logistisk mareritt samtidig som politiet ikke har noen enkel måte å løse opp demonstrasjonene på.

Aksjonistene er en løs koalisjon av vaksinemotstandere, ytre høyre-miljøer (hvorav noen høyreekstremister) og mindre radikale tiltaksmotstandere som har samlet seg rundt anti-statlig retorikk og blir finansiert av både politiske opportunister og (oftest) høyreradikal folkefinansering. 

Aktivistene sperrer også grenseoverganger til USA, noe transportministeren i Canada har erklært som en «ulovlig økonomisk blokade» som rammer alle kanadiere. Myndighetene har forsøkt å sanksjonere personer som bidrar med forsyninger til personene som nå bor i kjøretøyene, men det er knyttet stor spenning til hvordan aktivistene vil reagere om politiet etterhvert går til pågripelser og borttauinger.


Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.