Slik eskalerte Hydros forurensnings-skandale i Brasil

Norsk Hydro har store problemer ved Alunorte-raffineriet i Brasil, hvor selskapet har to store deponier for giftig rødslam.
Norsk Hydros forurensningsskandale i Brasil tar stadig nye vendinger: Først nektet selskapet for lekkasjer eller overløp fra det gigantiske Alunorte-raffineriet, men siden har de gradvis innrømmet flere tilfeller av ulovlige utslipp (men ikke lekkasjer fra de to store deponiene for giftig rødslam på området). SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes, som sitter i både nærings- og kontrollkomiteen på Stortinget, mener det er prekært med tydelige svar fra både Hydro og statsråd Torbjørn Røe Isaksen i Nærings- og fiskeridepartementet, som er største eier i selskapet. - Saken har eskalert og flyttet seg mye på kort tid. Jeg registrerer at Hydros versjon har endret seg, fra beskrivelsen av en kontrollert situasjon til noe som virker ute av kontroll, sier han til Filter Nyheter. Førstkommende mandag legger Hydro frem to rapporter som kanskje kommer med svar på hva som har foregått. Den første blir levert av en intern ekspertgruppe, den andre av konsulentselskapet SGW Services, som Hydro selv har leid inn. Før pressekonferansen vil næringsministeren bli orientert om innholdet, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en e-post til Filter Nyheter. Departementet er ikke blitt orientert om arbeidet underveis, heter det i e-posten fra departementets kommunikasjonssjef Trond Viken. Siden midten av februar har selskapet blitt møtt med sterke reaksjoner fra både miljøvernere og lokalbefolkning, opprørt brasilianske politikere og rast på børsen her hjemme. Dette har skjedd:

16.-17. februar

Et kraftig regnskyll rammer området rundt den nord-brasilianske byen Barcarena, der Norsk Hydros aluminaraffineri Alunorte ligger. Alunorte-raffineriet består blant annet av...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.