Slik ble milkshake et symbol på motstanden mot ytre høyre

Du har kanskje sett bildene allerede: Den omstridte ytre høyre-populisten Nigel Farage (Brexit Party) med den mørke dressen dekket av hvit og tyktflytende væske, trampende gjennom gatene i den nord-engelske byen Newcastle mens han irritert mumler om «complete failure».

Politikeren, som til tross for å være innbitt EU-motstander forsøker å gjenerobre en plass i Europaparlamentet på torsdag, er nettopp blitt dynket i milkshake. Mer presist en banan- og salt karamell-milkshake, ifølge gjerningspersonen, som til tross for å bli pågrepet av politiet og siktet for overfall, ikke har angret:

«Jeg gledet meg til å drikke milkshaken, men jeg mener den ble brukt til et bedre formål», sa Paul Crowther (32) etterpå.

Farage er den hittil siste høyreradikale og euroskeptiske politikeren som er blitt mål for milkshake-kasting, som synes å ha blitt en «dille» i Storbritannia:

«Foreløpig er dette et anti-ytre høyre-fenomen. Som professor i politikk er jeg motstander av å kaste ting på politikere, selv dem jeg forakter. Det å milkshake noen, i likhet med å kaste egg, er voldelig og aggressivt. Vi må holde vold utenfor det politiske liv. Det å avbryte noen, er imidlertid greit. Vi trenger flere avbrytelser, sier Anthony Glees, som er professor ved universitetet i Buckingham, til avisen i.

Men siden starten av mai har stadig flere valgt å avbryte med meieriprodukter.

Omstridt aktivist ble første offer

Da den islamfiendtlige aktivisten Stephen Yaxley-Lennon, som er bedre kjent under pseudonymet Tommy Robinson, drev valgkamp for sitt uavhengige kandidatur til EU-parlamentet i byen Bury nord for Manchester 1. mai, kastet noen en milkshake på ham fra avstand.

«Fikk en jordbær-milkshake kastet på meg fra noen jeg ikke vet hvem er, antakelig en eller annen muslim-tilhenger, selvfølgelig», sa Yaxley-Lennon til sine følgere på det sosiale mediet Telegram etter hendelsen, som ble fanget på video – bildene viser blant annet hvordan aktivistens støttespillere løper etter milkshake-kasteren nedover gata:

Dagen etterpå var Yaxley-Lennon i byen Warrington, som ligger mellom Manchester og Liverpool. Også der ble han dynket i milkshake, men denne gang på kloss hold. «That’s what you get for being a fascist», roper en person etterpå:

Gjerningspersonen Danyaal Mahmud (23) har siden forklart at han var på vei hjem da han måtte passere Yaxley-Lennon og hans tilhengere, som har en pågående valgkamp-stil der de intervjuer meningsmotstandere med mikrofon og kamera.

«Han fortsatte bare å snakke til meg. Jeg flyttet meg. Jeg var den eneste asiatiske personen tilstede. Jeg sa at jeg ikke ville snakke med ham, verken på eller av kamera. Jeg ble bare irritert på ham. En milkshake «glapp» ut av hånda mi. Jeg hadde ingen intensjon om å gjøre noe eller å reagere på noen måte. Men han fortsatte bare å snakke», sa 23-åringen, som i kjølvannet av den store oppmerksomheten har uttrykt bekymring for sin egen families sikkerhet.

Ble milkshaket fire ganger på halvannen uke

Men der de første tilfellene av milkshake-kasting synes å ha oppstått spontant, har fenomenet siden bredd om seg.

Den kontroversielle UKIP-kandidaten Carl Benjamin, som er kjent under Youtube-navnet «Sargon of Akkad» og blir etterforsket av britisk politi etter voldtektskommentarer om Labour-politikeren Jess Phillips, har fått valgkampen i Sørvest-England ødelagt av milkshake fire ganger siden 10. mai:

I Truro, dit han kom sammen med alt-right-profilen Milo Yiannopoulos fredag for halvannen uke siden, kastet en kvinne først lettrøkt sild på ham under et intervju, før to andre meningsmotstander forsøkte å dynke ham med milkshake. Etterpå brøt det ut slåsskamp mellom Benjamin-tilhengere og motdemonstranter:

Da Benjamin kom til Plymouth dagen etter, gikk det bare noen timer før en kvinnelig motdemonstrant hadde kastet en milkshake på valgkampbussen, som prydes av et bilde av UKIP-leder Gerard Batten.

I byen Totnes påfølgende dag ble Benjamin selv dynket – og politiet pågrep én person for ugjerningen. På dette tidspunktet hadde milkshake-protestene allerede gått viralt i sosiale medier:

Benjamin og Yiannopoulos ble for øvrig møtt av fredelige motdemonstranter også: «Vi avskyr Benjamins trusler om voldtekt, begges gjentakende bruk av rasistiske troper, den aktive støtten til hvit makt-grupper og konspirasjonsteoretikere og deres beskrivelse av feminisme som en svulst», sa en talsperson for gruppen Totnes Together Against Hate i forkant av besøket.

Da UKIP-profilen kom til Salisbury forrige søndag, ble han nok en gang offer for milkshake-trenden:

Gikk viralt i sosiale medier

Få dager i forveien – på fredag – hadde politiet i skotske Edinburgh bedt en lokal McDonald’s-restaurant om å stoppe salget av milkshake før et planlagt valgkamparrangement med Nigel Farage, noe som fikk stor oppmerksomhet i sosiale medier. Kanskje spesielt etter at konkurrenten Burger King tvitret følgende:

https://twitter.com/BurgerKingUK/status/1129748114129215491

Fastfood-kjeden ble raskt beskyldt for å oppmuntre til politisk vold, men svarte på kritikken med en melding om at kundene ikke måtte sløse bort milkshaken og «drikke ansvarlig».

Siden har fenomenet bare vokst, der emneknaggen #milkshake har trendet i flere dager på rad og mange brukere ikke synes å gå lei av milkshake-relaterte vitser:

Milkshake-kastingen er blitt et viralt fenomen.

Samtidig er britiske avisredaksjoner sitt sedvanlige oppkomme av tabloide titler, ofte kombinert med dårlig skjult skadefryd:

«Milkshaken», «Shaken and stirred» og «Shake-down».

Trenden er naturlig nok blitt sterkt kritisert av ytre høyre-aktivister, men også mer moderate stemmer: «Å dynke politiske motstandere i milkshake kan virke harmløst, men er ikke så ulikt å slå dem», skriver The Times-kommentatoren Hugo Rifkind, som mener trenden er et uttrykk for «politisk kortsiktighet»: Angriper man meningsmotstandere fysisk, må man forvente at de kan angripe deg.

Også angrep mot ytre høyre-profiler i Sverige

Trenden har også spredt seg til skandinaviske land, der voldelige venstreekstremister i Antifa gikk til milkshake-angrep på den rasismedømte kunstneren Dan Park under en demonstrasjon mot partiet Alternativ for Sverige mandag kveld:

https://twitter.com/afaskane/status/1130812326997889024

I Norge har vi foreløpig vært skånet for milkshake-trenden, selv om det historisk sett finnes mange eksempler på at norske politikere er blitt offer for lignende fenomener: Carl I. Hagen var i sin tid ofte utsatt for egg-kasting, mens daværende Frp-politiker Vidar Kleppe ble dynket med øl to ganger på Tostrupkjelleren i 1999 – musikeren Lillebjørn Nilsen sto bak det ene angrepet.

Sammen med tvillingbroren Ola ble også parlamentarisk leder Einar Stensnæs (Krf) tømt øl over da han drev valgkamp i Haugesund senere samme år.

I 2001 gikk den såkalte «Oslo bløtkakebrigade» til angrep på Torbjørn Jagland (Ap) i 1. mai-toget, før daværende kommunalminister Sylvia Brustad (Ap) fikk samme behandling under en boligkonferanse i Bergen. Fire år senere sto «bløtkakebrigaden» også bak et angrep på Kristin Halvorsen (SV), som nylig hadde blitt utnevnt til finansminister.

En mann i 20-årene helte også en halvliter øl over hodet på Frp-leder Siv Jensen i Lofoten i 2007, mens barne- og likestillingsminister Solveig Horne fikk en kake i ansiktet da hun deltok i Pride-paraden i Oslo så sent som i 2016.

Flere mener for øvrig at den hyppige milkshake-kastingen i Storbritannia er blitt inspirert av den såkalte «Egg boy», 17 år gamle Will Connolly, som knuste et egg i hodet på den australske senatoren Fraser Anning etter at sistnevnte hadde uttalt at muslimsk innvandring var årsaken til terroren i Christchurch der 51 mennesker mistet livet i mars.

Anning svarte med å slå Connolly i ansiktet, noe australsk politi senere karakteriserte som selvforsvar.