Hvordan  Donald Trump  forholder seg til massakren i Orlando de kommende timene og dagene, kan bli skjebnesvangert for republikanernes presidentkandidat.

Det mener USA-eksperter Filter Nyheter har snakket med i dag, ett døgn etter at den amerikansk-fødte Omar Mateen (29) tok seg inn på homonattklubben Pulse med håndvåpen og skjøt og drepte 49 gjester og såret ytterligere 53.

Hendelsen er det verste massedrapet med skytevåpen på amerikansk jord noensinne, og myndighetene etterforsker nå om Omar Mateen (29) opererte helt alene eller om han kan ha hatt kontakter i IS eller andre terrororganisasjoner. Foreløpig vet ingen om den amerikanskfødte 29-åringens uttrykte hat mot homofile var primært jihadistinspirert eller har flere forklaringer.

– Jeg tror dette er en sak som på den ene siden byr på store muligheter politisk og på den andre siden kan bli ødeleggende veldig fort. Når det kommer en nasjonal krisesituasjon under en valgkamp, forventes det at man hever seg over smålighet og ikke driver med drittkasting. Men hvis Trump benytter anledningen til å stå frem med den seriøsiteten man forventer av en president i en sammenheng som denne, har han mulighet til å lappe sammen sitt eget parti, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.