EKSPERTENE: Dette er skjebnetimer for Trump

Hvordan  Donald Trump  forholder seg til massakren i Orlando de kommende timene og dagene, kan bli skjebnesvangert for republikanernes presidentkandidat.

Det mener USA-eksperter Filter Nyheter har snakket med i dag, ett døgn etter at den amerikansk-fødte Omar Mateen (29) tok seg inn på homonattklubben Pulse med håndvåpen og skjøt og drepte 49 gjester og såret ytterligere 53.

Hendelsen er det verste massedrapet med skytevåpen på amerikansk jord noensinne, og myndighetene etterforsker nå om Omar Mateen (29) opererte helt alene eller om han kan ha hatt kontakter i IS eller andre terrororganisasjoner. Foreløpig vet ingen om den amerikanskfødte 29-åringens uttrykte hat mot homofile var primært jihadistinspirert eller har flere forklaringer.

– Jeg tror dette er en sak som på den ene siden byr på store muligheter politisk og på den andre siden kan bli ødeleggende veldig fort. Når det kommer en nasjonal krisesituasjon under en valgkamp, forventes det at man hever seg over smålighet og ikke driver med drittkasting. Men hvis Trump benytter anledningen til å stå frem med den seriøsiteten man forventer av en president i en sammenheng som denne, har han mulighet til å lappe sammen sitt eget parti, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Kan ta dem på retorikken

– Derfor tror jeg de nærmeste timene kan bli avgjørende for om han har noen sjanse til å vinne. Bruker Trump anledningen til å angripe politikken til Obama, som Hillary Clinton til dels har vært ansvarlig for, har han muligheten til å vinne tilslutning på en saklig kritikk av en president som bevisst har dempet terrortrusselen og pakket inn i retorikk for å være brobyggende og forsonende. Men fester det seg et inntrykk av at han ikke er egnet til å sitte i Det hvite hus, er det et stempel det kan bli vanskelig å kvitte seg med senere, sier Melby.

– Umiddelbart er dette en sak som kan spille inn i Trumps valgkamp. Vi så at han hadde nytte av terroraksjonen i San Bernadino (der 14 ble drept og 22 skadet i desember i fjor, journ. anm.), da han konsoliderte sin stilling blant republikanerne. Men spørsmålet er hvordan han agerer, sier Jan Arild Snoen, kommentator på Minervanett.

Gårsdagens innsats på sosiale medier viste imidlertid med all tydelighet forskjellen på de to presumptive presidentkandidatene.

Der Hillary Clinton på den ene siden slo fast at skytingen var en terrorhandling, brukte hun de neste par avsnittene på å uttrykke solidaritet med LHBT-bevegelsen (som Pulse var et lokalt møtested for også utenfor festingen) og til å gjenta sin støtte til sterkere våpenkontroll.

Trump gikk på sin side i sedvanlig narsissist-modus i en serie tweets som kulminerte med en takk for alle gratulasjonene han skal ha mottatt for å ha hatt rett om farene muslimer representerer for det amerikanske samfunnet.

Han krevde også både Obama og Clintons avgang som president og presidentkandidat for å unnlate å bruke ordene «radikal islam» om hendelsen umiddelbart. I tv-intervjuer i morges amerikansk tid, gjentok Trump gratulasjonene om egen forutseenhet og nevnte alt fra overvåkning av moskeer til å hindre alle fra Syria å komme inn i USA.

Trump har imidlertid anledning til å framstå mer presidentaktig når han i kveld norsk tid skal holde valgkamptale i New Hampshire.

– Uten å ta stilling til administrasjonens antiterrorpolitikk tror jeg det er en god del i USA som mener Obama ikke har tatt den på tilstrekkelig alvor. Men alt kommer an på hvordan Trump ordlegger seg. Dette er en så alvorlig sak at han mister muligheten til å øke sin oppslutning ved å henfalle til personkarakteristikker og konspirasjonsteorier, sier Melby.

– Mange ser på dette som et hverdagssikkerhetsproblem, og det får dem til å ønske seg en seriøs, kompetent person i Det hvite hus. Hvis ikke Trump hever nivået på sin retorikk vil mange slutte at det er Hillary som er tryggest av disse to, mener han.

Kortvarig effekt

Snoen tror en eventuell opptur for Trump på meningsmålingene i kjølvannet av Orlando vil bli kortvarig.

– Slike tweets som han var ute med i går, der hovedsaken er at han har hatt rett, bidrar først og fremst til å sementere motstanden mot ham. De mest antimuslimske velgerne har han allerede sikret seg, så potensialet er begrenset. Kun hvis noe slikt hadde skjedd like før valget kunne det hatt en betydelig effekt, mener Snoen.

Som ivrig gambler følger han nøye med på markedet for veddemål på hvem som ble USAs neste president, og registrerte at Clintons vinnersjanser sank fra 74 til 71 prosent etter at nyheten fra Orlando ble kjent søndag – men allerede i dag skal vedderne ha jekket henne opp igjen.

– Hvor drøy kan Trump bli før velgerne anser ham for uegnet til å ha ansvar for USAs militære slagkraft?

– Det ser ut til at drøye 40 prosent av velgerne ikke har noen slik grense. Som Trump selv sa for flere måneder siden, har han så lojale tilhengere at han kan stille seg opp på 5th Avenue (i New York) og skyte ned folk uten de ville droppet å stemme på ham. Og muslimforbudet hans har faktisk støtte blant et flertall av republikanerne. Men de siste ti prosentene han trenger i et toveisrace mot Clinton butter det veldig for, og slike utspill skaper problemer, sier Snoen.