EKSPERTENE: Dette er skjebnetimer for Trump

Hvordan  Donald Trump  forholder seg til massakren i Orlando de kommende timene og dagene, kan bli skjebnesvangert for republikanernes presidentkandidat. Det mener USA-eksperter Filter Nyheter har snakket med i dag, ett døgn etter at den amerikansk-fødte Omar Mateen (29) tok seg inn på homonattklubben Pulse med håndvåpen og skjøt og drepte 49 gjester og såret ytterligere 53. Hendelsen er det verste massedrapet med skytevåpen på amerikansk jord noensinne, og myndighetene etterforsker nå om Omar Mateen (29) opererte helt alene eller om han kan ha hatt kontakter i IS eller andre terrororganisasjoner. Foreløpig vet ingen om den amerikanskfødte 29-åringens uttrykte hat mot homofile var primært jihadistinspirert eller har flere forklaringer.

– Jeg tror dette er en sak som på den ene siden byr på store muligheter politisk og på den andre siden kan bli ødeleggende veldig fort. Når det kommer en nasjonal krisesituasjon under en valgkamp, forventes det at man hever seg over smålighet og ikke driver med drittkasting. Men hvis Trump benytter anledningen til å stå frem med den seriøsiteten man forventer av en president i en sammenheng som denne, har han mulighet til å lappe sammen sitt eget parti, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Kan ta dem på retorikken

– Derfor tror jeg de nærmeste timene kan bli avgjørende for om han har noen sjanse til å vinne. Bruker Trump anledningen til å angripe politikken til Obama, som Hillary Clinton til dels har vært ansvarlig for, har han muligheten til å vinne tilslutning på en saklig kritikk av en president som bevisst har dempet terrortrusselen og pakket inn i retorikk for å være brobyggende og forsonende. Men fester det seg et inntrykk av at han ikke er egnet til å sitte i Det hvite hus, er det et stempel det kan bli vanskelig å kvitte seg med senere, sier Melby.

– Umiddelbart er dette en sak som kan spil...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.