Skal du bare se én popcornfilm fra Kasakhstan…

  • Filter Anbefalt er redaksjonens kulturtips på vei inn i helga.

FILM FRA SØR(ØST): Det forekommer oss å være en god tid for å oppdatere seg på Kasakhstan. Det olje- og mineralrike landet har en befolkning som nå må trosse russiske elitesoldater for å ytre sin misnøye med utbredt fattigdom, arbeidsløshet og korrupsjon. Mens de kjemper for livet på gatene i Almaty: Hva med en kasakhstansk film til fredagstacoen? Som så mange nasjoner i den russiske kultursfæren har også Kasakhstan en vital filmindustri – senest i 2018 hadde de en tittel på kortlista for Oscar-prisen, Sergey Dvortsevoys «Ayka», som dessverre ikke ser ut til å være tilgjengelig i Norge. Vil du imidlertid ha en underholdende filmkveld, dykke ned i en dramatisk del av verdenshistorien og skryte av at du har sett kasakhstansk film, kan du leie den storslagne filmen deres fra 2007 om Djengis Khans unge år. «Mongol» finner du for eksempel på Blockbuster.


BØKER: Årsskiftet er en anledning til å evaluere de norske sakprosaforfatternes innsats de siste tolv månedene, og til pandemitid å være var den ikke verst. Særlig verdt å trekke fram av årets bøker er Anne Bitsch', om det rasistiske drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo for 20 år siden. Det er både et imponerende stykke researcharbeid og en drivende tekst om Hermansen selv, nynazistene som stakk ned og drepte ham, hendelsene som førte fram til drapet og politiets innsats. «Brorskapet» er forelagt av Gyldendal...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.