Nyhetsbrev: Sjokkvalg i Tyskland etter flyktningkrisen, Frp sier nei til EU og mystisk svensk journalist jobber for SD

En stor andel av norske dommere lar være å registrere aksjer og sidegjøremål slik de er lovpålagt, kineserne ydmyket Obama ved ankomsten til G20-toppmøtet, Calais-befolkningens demonstrasjoner mot flyktningleiren «Jungelen» tiltar i styrke i dag og boligprisveksten juli-august er den høyeste på ti år. Ellers:


Sjokkvalg etter flyktningkrisen
Angela Merkels CDU kom på tredjeplass i delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern – forbundskanslerens egen hjemmebane.Det ferske innvandringsmotstandspartiet Alternativ for Tyskland (AfD) fikk hele 20,8 prosent av stemmene mot CDUs 19 prosent (også sosialdemokratene i SPU mistet mange velgere til AfD men fikk 30,6 prosent). Resultatet føyer seg til andre regionale brakvalg og gode meningsmålinger for AfD og er svært dårlig nytt inn i neste års riksdagsvalgkamp for Merkel. Hun er nå under enormt press fra egne partifeller og koalisjonspartnere for å stramme inn innvandringspolitikken.

 

Konsulenter ga råd om seg selv
Fylkeskommunen i Sogn og Fjordane lyste aldri innkjøpet ut på anbud da konsulenter fra Wiersholm og DHT Corporate Services fikk en avtale verdt 20 millioner kroner om å bistå med å selge aksjer i ferjeselskapet Fjord1. Ifølge Bergens Tidene tok fylkesrådmannen beslutningen om å la være på basis av et notat fra Wiersholm selv, som mente saken ikke var omfattet av forskrift om offentlige anskaffelser. Konsulentrådene fra Odd H. Solheim, Torjus Stalleland og Inge Ekker Bartnes har seinere blitt regnet som diskutable, etter at Konkurransetilsynet skjøt ned planen deres om å selge Fjord1 til Torghatten. En uavhengig granskning utført av Deloitte er nå i sluttfasen.

 

Ikke lenger grunn til å spekulere
Frp skal i 2017-valgkampen for første gang være uttalt motstander av EU. Unionen er ifølge Per Sandberg «redusert til en kilde til konflikt mellom medlemslandene». – EU er i ferd med å grave sin egen grav. Da er det ingen grunn til at vi skal spekulere om dette spørsmålet i eget parti lenger, sier Sandberg, som leder programkomiteen. Utkastet til program inneholder også en prøveballong om avvikling av kontantstøtten.
Forøvrig var Frps forhandlingsutspill i drivstoffavgiftstriden før helga visstnok 40 øre økning (parret med 10 prosent senking av årsavgiften i et slags nullsumspill). Det er langt unna Venstres krav og – for eksempel – åtte prosent av MDGs forslag om fem kroner prishopp. 40 øre ville også ha vært en mindre endring enn prisvariasjonen på bensinstasjonene gjennom en vanlig uke.

Kan ha plantet leserinnlegg for SD
Smått absurd avsløring i Aftonbladet på lørdag: Journalisten «Egor Putilov», som har jobbet for flere svenske nyhetsmedier, heter i virkeligheten Alexander Fridback (34) og er i dag ansatt hos Sverigedemokratene i Riksdagen. Titulert som frilansjournalist og tidligere ansatt i Migrationsverket har «Putilov» blant annet skrevet flere innvandringskritiske bloggposter som har blitt entusiastisk spredd av SD. Den mest pikante delen av avsløringen – som bestrides av Fridback – er at han også skal ha skrevet et svært innvandringsvennlig leserinnlegg i Aftonbladet under det falske navnet  «Tobias Lagerfeldt», et utspill som både «Putilov» og SD-representanter deretter latterliggjorde i sosiale medier. Det er nå svært mange spørsmålstegn ved Fridbacks bakgrunn og motiver, og hvor god dokumentasjon Aftonbladet sitter på.

 

Ha en fortsatt fin dag!

(Dette er webversjonen av et daglig nyhetsbrev som du kan få rett i innboksen din, gratis og reklamefritt).

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter