Siktet for deling av seksualiserende bilder

Tre personer er pågripet etter at politiet i Trøndelag har etterforsket en chatgruppe på Telegram der på det meste 9000 deltakere har mottatt og/eller delt stjålne og private bilder. To av de pågrepede er siktet for deling av seksualiserende bilder uten samtykke av barn under 18 og for heleri, den tredje for å ha hatt noe å gjøre med filer som viser overgrep mot barn og/eller seksualiserer barn, og deling av slikt materiale i gruppa.

Skjermdumper fra gruppa som VG har fått tilgang til, viser at flere medlemmer har kommentert at enkelte av jentene som er avbildet «ser veldig unge ut», mens andre ber spesifikt om bilder av jenter under 18 år, skriver avisa. Politiet bruker store ressurser på å etterforske saken, får bistand fra Kripos og holder på med avhør av involverte personer, blant annet av fornærmede.


SATSER PÅ TIDLIGERE NYNAZIST: Partiet Norgesdemokratene, som nylig skiftet navn fra Demokratene, har satt opp Tore Rasmussen som toppkandidat ved høstens kommunevalget i Haugesund. Rasmussen har en fortid som nynazist og i den innvandringsfiendtlige «identitærbevegelsen», og er aktuell som forlegger av bøker populære i miljøer som ønsker en intellektuell ramme rundt ideer om etnisk renhet og massedeportasjoner av innvandrere. Partiets leder Geir Ugland Jacobsen sier det ikke har vært nødvendig for ham med dialog med Rasmussen om fortiden som nynazist, fordi kandidaten ifølge ham har vært tydelig på at dette er et tilbakelagt kapittel i hans liv. Les mer om hvem Tore Rasmussen er i denne ferske saken.
RYKKER ØSTOVER: I en svært sjelden kunngjøring om situasjonen ved fronten melder ukrainske bakkestyrker i Donbas om fremrykninger i området rundt Bakhmut. Samtidig sier president Volodymyr Zelenskyj i et intervju med blant andre BBC at landet fortsatt ikke er klare for å innlede noen våroffensiv mot okkupasjonsstyrkene i øst. Ifølge Zelenskyj venter man fortsatt på utstyr fra Vesten, blant annet pansrede kjøretøy, for at offensiven skal kunne lykkes uten uakseptable tap. 

Jevgenij Prigozjin, leder for den russiske leiesoldatgruppa Wagner, melder (ifølge Reuters) på Telegram og i russiske medier at Zelenskyj bløffer, at offensiven har startet og at den foreløpig ser ut til å være «delvis suksessfull». Prigozjin advarer mot at Wagner-soldater kan bli omringet inne i Bakhmut.


BRUKER MER PENGER: Regjeringen øker årets oljepengebruk til 372,6 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram i dag. Det er 56 milliarder mer enn anslått i oktober og akkurat innenfor handlingsregelen med 3 prosent av fondets verdi, ifølge E24. Den viktigste årsaken til den økte pengebruken er prisstigningen, som også rammer offentlig sektor. 


«GRØNNE MENN» I ARKTIS: Forsker Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier sier til Aftenposten at den russiske markeringen av 9. mai («Seiersdagen», til minne om Den andre verdenskrig) på Svalbard var en test for norske myndigheter. 

Mens årets markering de fleste steder i Russland var nedskalert i forhold til tidligere, var markeringen på den norske øygruppa med en vesentlig russisk tilstedeværelse større enn noensinne. Blant annet kjørte russere kolonne gjennom Barentsburg ikledd det som er blitt kalt militærlignende uniformer. 

Eggen sier opptoget sender tankene til hvordan Krym-halvøya ble invadert av det som ble kalt «grønne menn»; russiske soldater i uoffisielle uniformer. «Når jeg sier at dette minner litt om «grønne menn», er det ikke fordi jeg mener vi er neste Ukraina, men at problemet her er at det skaper usikkerhet og frykt», sier hun.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.