Selvkjørende biler, jomfrusjekk og nytt fylke – disse sakene bør du få med deg i dag, 15. september

(Dette er webversjonen av et daglig nyhetsbrev som du kan få rett i innboksen din, gratis og reklamefritt.)

En av ukas bedre føljetonger er Washington Posts jakt på et nesten to meter høyt Donald Trump-maleri som presidentkandidaten kjøpte i 2007 for pengene til sin veldedige stiftelse. Siste clou: En golfklubb i Florida. Ellers:

Fylkesrådmennene Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane går inn for å slå seg sammen til storfylket «Vestlandsregionen» innen 2020. Intensjonsavtale om sammenslåing ble klar i natt, melder NRK. Det gjenstår å meisle ut detaljer – og få flertall i fylkestingene, som får saken til behandling i løpet av høsten.

Helsedepartementet slår fast at leger som utfører såkalte «jomfru-undersøkelser» for å finne ut om en kvinne har debutert seksuelt – en undersøkelse som uansett baserer seg på eldgamle myter om kvinnens anatomi – bryter loven. Helseminister Bent Høie sier slike leger bidrar til kontroll av unge jenters privatliv og kan vente seg reaksjoner fra myndighetene. Det kan være alt fra advarsler til inndragning av autorisasjonen, skriver Aftenposten.

Den samme helseministeren benekter at han har stoppet en forskningsstudie som viser at nøytrale snusbokser ikke vil ha noen effekt på nordmenns tilbøyelighet til å putte tobakk under leppa.«Rapporten passet dårlig i den politiske agendaen til helseministeren, og vi fikk høre at representanter for departementet ønsket å utsette offentliggjøringen», sa leder for tobakksforskning ved Folkehelseinstituttet (FHI), Karl Erik Lund, til VG i går. Høie sier det tvert imot var FHI selv som stoppet offentliggjøringen, fordi studien ikke var kvalitetssikret.

Den USA/Russland-fremforhandlede våpenhvilen i Syria, som trådte i kraft mandag, ser ut til å ha holdt og er forlenget med ytterligere 48 timer. Målet er å redusere voldsnivået over en syvdagersperiode, før stormaktene i neste fase skal koordinere sin innsats mot IS og den tidligere Al Qaida-affilierte Al-Nusra-fronten, skriver Al JazeeraFNs nødhjelp kommer likevel ikke fram til den syriske befolkningen, men sitter fast på grensa til Tyrkia i påvente av autorisasjon fra syriske myndigheter. Frykten er at parter i den kaotiske borgerkrigen som ikke har anerkjent våpenhvilen kan angripe kolonnene, skriver Washington Post.

Fra og med i dag kan Uber-brukere i Pittsburgh i USA – hjembyen til det kontroversielle transportselskapets forskningssenter –  havne i baksetet på en selvkjørende bil når de trenger skyss. Riktignok som et prøveprosjekt og med en «sikkerhetssjåfør» av kjøtt og blod bak rattet som kan ta over styringen dersom det skulle bli nødvendig. The Verge er blant mediene som har fått oppleve å bli transportert i en av Ubers Ford Fusion-er med hundrevis av sensorer som leser omgivelsene, og kan rapportere om en behagelig opplevelse. Teknologien ventes å få enorme konsekvenser for transportsektoren når den modnes.

God formiddag!

Pål Nordseth, 
Redaktør Filter media