Saudi-Arabia: Fotballtriumf borte, henrettelser hjemme

17 HENRETTET: Samtidig som det saudiske herrelandslaget til alles overraskelse slo Argentina 2-1 i gruppespillet i Qatar-VM tirsdag, kom nyheten om at Saudi-Arabia har henrettet 17 de siste to ukene. De avdøde var tiltalt for narkotikaforbrytelser og smugling, ifølge FNs menneskerettskontor. 

Fotball-seieren fikk Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman til å be om at onsdagen skulle være en nasjonal fridag i hjemlandet, og under åpningskampen satt kronprinsen side om side med Fifa-president Gianni Infantino. Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International, sier til TV2 at hun mener det ikke er tilfeldig at disse henrettelsene fant sted samtidig som resten av verden er opptatt av hva som skjer i Qatar: «Dette er en slags trend. Når gode eller positive ting skjer rundt Saudi-Arabia, benytter myndighetene øyeblikket til å gjennomføre henrettelser eller andre brudd på menneskerettigheter». Saudi-Arabia jobber nå for å arrangere fotball-VM i 2030 sammen med Egypt og Hellas. 

Så langt i år har Saudi-Arabia henrettet 144 personer, mer enn en dobling fra året før, og er på topp fem-listen over landene som henretter flest personer årlig. De siste drepte var fra Syria, Pakistan, Jordan og Saudi-Arabia, sier FNs talsperson Elizabeth Trossell

ANDRE QATAR-SAKER: Den nederlandske firmaet som produserer det mye omtalte «OneLove»-regnbue-kapteinsbindet, som sju landslag har fått advarsel fra Fifa om at de risikerer gult kort ved kampstart dersom de tar det i bruk, opplyser nå at de har solgt ut hele lageret på 10 000 eksemplarer. Ifølge selskapet var kapteinsbindet ettertraktet før VM, men at etterspørselen nærmest eksploderte etter Fifas forbud og sportslige trussel. Selskapet er nå i ferd med å produsere 10 000 ekstra bånd.

Europaparlamentet fordømmer Qatar og Fifa for menneskerettighetsbrudd, melder NRK.

Tysklands fotballforbund (DFB) vurderer å anke Fifas beslutning inn til Idrettens voldgiftsdom (CAS) som kan hurtigbehandle saker knyttet til VM. Det tyske landslaget viste tydelig sin motstand mot beslutningen ved å holde hånda foran munnen på kampbildet før de skulle spille mot Japan. 


  • PS! Nå får du Filter Nyheters spesialmagasin om sportsvasking med på kjøpet, uten ekstra kostnad, når du bestiller et årsabonnement på Filter Nyheters papirmagasin. Bare en hundrings i måneden for papirmagasin i posten + full tilgang til alle våre nyhetsbrev og spalter. Klikk her for å tegne deg nå!


BETALER FOR Å ROE ARBEIDERE: Uroen ved den største fabrikken til den taiwanske elektronikkprodusenten Foxconn i Kina skal være under kontroll etter at de ansatte er lovet sin bonus på 1400 dollar som forespeilet. Rundt 200 000 kinesere jobber med å montere Iphones og andre Apple-produkter ved fabrikken, der det natt til onsdag brøt ut voldelige protester – et sjeldent åpenlyst tegn på misnøye blant kinesiske arbeidere med hvordan de behandles. I går viste videoer på sosiale medier hvordan de konfronterte politi og knuste overvåkingskameraer. Deler av millionbyen Zhengzhou er nå stengt ned i kjølvannet av opprøret på fabrikken, med strengere begrensninger på hvem som får bevege seg rundt. Kina satte i natt ny verstenotering i antall daglige tilfeller av sykdommen, og på sosiale medier raser folk mot bildene av VM-publikum uten ansiktsmasker i Qatar. Reuters/South China Morning Post/BBC News


FAREN IKKE OVER FOR EUROPAS STRØMKUNDER: ­Før var det hovedsakelig Asia som var den store forbrukeren av flytende naturgass (LNG). Det endret seg dramatisk etter invasjonen av Ukraina, da LNG på et øyeblikk ble en bærebjelke i europeisk energisikkerhet. Siden har EU-land, og særlig Tyskland, jobbet intenst for å fylle lagrene, og i forrige uke ble det kunngjort at de var nesten fulle. Det er likevel ikke noe vidundermiddel mot blackouts og svært høye energipriser i vinter, skriver vi i ukas utgave av kraftspalten Filter KALDDUSJ. Den ligger i innboksen din hvis du er abonnent – eller du kan lese den ved å klikke her.


  • Visste du at abonnentene på Filter Nyheter er helt uten bindingstid? For 70 kroner i måneden kan du teste vårt digitale tilbud, inkludert Filter KALDDUSJ, uten å forplikte deg til et langvarig løp.  Klikk her for å lese mer!

VIL REGULERE KRYPTO: Det globale verdipapirtilsynet IOSCO varsler økt fokus i 2023 på kryptovalutabransjen og «konglomerat-plattformer» av samme type som FTX  – kryptobørsen som tapte mange milliarder dollar før den gikk konkurs forrige uke. Leder Jean-Paul Servais sier en et regelverk for bransjen kan baseres på prinsippene i andre sektorer som håndterer rollekonflikter, slik som kredittvurderingsbyråene, slik at man ikke behøver å bygge det fra bunnen av.

Tilsynet har ikke vært fremoverlente i arbeidet med å regulere handel i digitale valutaer basert på kryptografisk blokkjedeteknologi, som nå har vært utbredt siden 2009. Servais sier i et intervu med Reuters at oppfattelsen av at det haster er større nå enn for bare to år siden, og at stadig flere slutter seg oppfattelsen av at valutaene utgjør en risiko på internasjonalt nivå. 

Ha en fortsatt god torsdag! Hilsen Filter-redaksjonen


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.