Alle de fire involverte i drapssaken i Trondheim, der Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19) mistet livet mandag kveld, kom til Norge som enslige, mindreårige asylsøkere fra Afghanistan.

De to drepte, samt en tredje person som ble skadd under hendelsen og havnet på sykehus, hadde fått innvilget opphold i Norge. Den drapssiktede 18-åringen, som ble skutt i beinet av politiet under pågripelsen, hadde kun midlertidig oppholdstillatelse.

Den siktede fylte 18 år i august i år, opplyser forsvarer Tore Angen til Filter Nyheter.

Torsdag ettermiddag hadde Angen ennå ikke fått snakket med sin klient. 18-åringen, som våknet fra kunstig koma på sykehuset i Trondheim onsdag, er heller ikke blitt avhørt av politiet. Han er varetektsfengslet i én uke.

Drapene skjedde på en adresse i denne veita ved Prinsensgate i Trondheim. Google Maps

Ap-ordfører: Kritisk til midlertidig opphold

Allerede i en pressekonferanse om drapene tirsdag – og senere i et intervju med Adresseavisen – uttalte trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) seg svært kritisk om bruken av midlertidig opphold i asylpolitikken, til tross for at den drapssiktedes motiv ennå ikke er kjent.

Ottervik karakteriserte midlertidig opphold som «en påkjenning for den enkelte og en utfordring for kommunene som ivaretar dem. Den nasjonale politikken burde ha som fokus at det skal være færrest mulig midlertidige og i hvert fall kortest mulig, slik at folk får mulighet til å starte livene sine på nytt».

Til Adresseavisen sa hun at «med midlertidighet får man mennesker som kan være traumatiserte og som har store utfordringer og som samtidig ikke vet hva de skal videre i livet. Så blir de plutselig plassert ut i en kommune. Dette er mennesker som settes i en veldig vanskelig situasjon».

Ottervik ble raskt beskyldt for å «slå politisk mynt» på det tragiske dobbeltdrapet. Fremskrittspartiets frontfigur i Trondheim, Elin Marie Andreassen, mener Otterviks uttalelse er en «uverdig» ansvarsfraskrivelse.

Elin Marie Andreassen (Frp). Skjermdump/Youtube

Frp: «Vil ikke synke så lavt»

Andreassen sier at Frp i formannskapet har ønsket å debattere om Trondheim er gode nok «til å håndtere det ansvaret» kommunen har tatt på seg ved å ta imot enslige, mindreårige asylsøkere, men at en slik debatt er blitt avvist av de andre partiene. På konkret spørsmål om drapene kan knyttes til for dårlig kommunal kapasitet til å håndtere de unge flyktningene, svarer Frp-representanten følgende:

– Det er for tidlig å si noe om det. Det kommer jo ikke som en overraskelse at dette handler om mennesker i veldig vanskelige situasjoner, ofte traumatiserte. Det har ordføreren med åpne øyne sagt ja til å bosette.

Også Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim angriper Ottervik. I et intervju med NRK, sier han at «hvis ordfører Rita Ottervik har påtatt seg et ansvar hun ikke er i stand til å bære i Trondheim, så vil jeg oppfordre henne til å gå av så fort som mulig»:

– Jeg vil ikke synke så lavt at jeg setter den tragedien som nå har skjedd i sammenheng med politikk. Det virker som at ordføreren forsøker å slå politisk mynt på drapene, når hun antyder at drapene er noen andres feil, sier Helgheim.

Jon Helgheim (Frp). Stortinget

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har også kommet på banen:

«Jeg mener at man skal være veldig forsiktig med å trekke noen konklusjoner ett døgn etter en tragisk hendelse hvor to gutter mistet livet. Derfor bør man være forsiktig med å mene noe om årsakene bak denne tragedien. Jeg registrerer at Ottervik velger å gjøre nettopp det», skriver i Wara i en e-post til både NRK og Adresseavisen.

Krf: Nytt forslag om enslige, mindreårige flyktninger

Når Ottervik går ut mot midlertidige oppholdstillatelser, havner hun for øvrig på kant med politikken i eget parti. Nettopp en utvidet bruk av midlertidige oppholdstillatelser for «de som flykter fra krig og konflikt, uten å være individuelt forfulgt» er ett av forslagene fra Aps migrasjonsutvalg, som la frem resultatene av sitt arbeid i forrige uke.

Også Kristelig Folkeparti har kommet med politiske utspill etter dobbeltdrapssaken i Trondheim, selv om nestleder Kjell Ingolf Ropstad har understreket at han uttaler seg på «generelt grunnlag».

Onsdag varslet partiet at de vil fremme forslag om at enslige, mindreårige asylsøkere i fremtiden skal ivaretas av barnevernet heller enn Utlendingsdirektoratet, noe som i praksis vil si at de heller blir bosatt enn plassert i asylmottak.

Kjell Ingolf Ropstad (Krf). Stortinget

NTNU-forsker Berit Berg, som tidligere i år var prosjektleder for en kunnskapsoppsummering om enslige, mindreårige asylsøkere, er på generelt grunnlag kritisk til at disse asylsøkerne plasseres i asylmottak ved ankomst Norge. Også Berg mener at barnevernet bør få ansvaret:

– Barnekonvensjonen og utlendingslovens bestemmelser er på kollisjonskurs. Barnevernloven i Norge, der FNs barnekonvensjon er implementert, sier veldig klart at barn skal ha beskyttelse, og at dette gjelder frem til man er 18 år, sier Berg til NRK.

Høyre: – Tragisk å skyve saken foran seg

Høyres innvandringspolitiske talsperson Ove Trellevik avviser imidlertid Krfs forslag. Trellevik mener det er «tragisk å skyve denne saken i Trondheim foran seg, fordi det ikke er sikkert at det har en sammenheng».

Ove Trellevik (H). Stortinget

Frps Jon Helgheim går ett skritt lenger:

– Man kan ikke skylde på samfunnet for slike hendelser. Det er ingen unnskyldning for å drepe, sier Helgheim, til tross for at forslaget fra Krf ikke handlet om den drapssiktedes motiv for ugjerningen.

– Man kan ikke skylde på samfunnet for slike hendelser. Det er ingen unnskyldning for å drepe, sier Frp-eren.

Til tross for at Helgheim kritiserer andre partier for å «slå politisk mynt», presenterer han overfor NRK det han mener er den politiske løsningen for å unngå hendelser som mandagens dobbeltdrap i Trondheim: Ta imot færre enslige, mindreårige asylsøkere.

– Det brukes enormt med ressurser på unge asylsøkere. Om vi lurer oss selv til å tro at grunnen til at det skjer slike ting (drapene i Trondheim, red. anm.) er fordi Norge gjør en dårlig jobb, så er det helt feil, sier Helgheim til NRK.

Dette vet vi om dobbeltdrapet i Trondheim

Politiet ble varslet om en voldshendelse på en adresse ved Prinsensgate i Trondheim sentrum like før klokken 18 mandag kveld denne uka. Den drapssiktede 18-åringen ble kort tid etterpå skutt i beinet av politiet, som fryktet at han ville skade seg selv, under en pågripelse ved Trondheim sentralstasjon.

Den avdøde 17-åringen Reza Alizada var elev ved Heimdal videregående skole, sør for Trondheim sentrum. 19 år gamle Nasratullah Hashimi var elev ved Melhus videregående skole utenfor Trondheim kommune, men bosatt i leiligheten i Trondheim sentrum der drapene fant sted.

Det var Trondheim kommune som leide den aktuelle leiligheten der avdøde Hashimi bodde. Kommunen yter støtte til i overkant av 200 enslige, mindreårige flyktninger eller asylsøkere som er blitt bosatt der. Disse bor på barnevernsinstitusjoner eller i fosterhjem, bofellesskap, såkalte husverttiltak, fellesboliger eller hybler.

Den tredje involverte, som ble skadet, var også elev ved Heimdal videregående. Det var også drapssiktede. Ifølge forsvarer Tore Angen kom han til Norge våren 2016. Siden august i år har han bodd i Trondheim.