Russland med tungt artilleri mot gjenerobret ukrainsk by

RUSSLAND ANGRIPER MYKOLAIV med tungt artilleri. Det skjer etter at ukrainske styrker gjenerobret byen, inkludert flyplassen, natt til søndag etter tre døgn med harde kamper. Byen, med 476 000 innbyggere, har en av de tre største ukrainske svartehavshavnene og må forseres for at russerne skal kunne nå Odessa (amerikansk etterretning tyder på at det ikke er planlagt noe angrep på Odessa fra sjøveien med det første). Kyiv, Kharkiv og Tsjernihiv har også vært under kraftige angrep i natt. Det ukrainske militæret har kunngjort at de tror det nærmer seg en storming av hovedstaden.

Russiske angrep på blant annet Kiyv og Mariupol skal gjennom helga ha hindret sivile å komme seg ut av byene, til tross for de humanitære korridorene Russland har forpliktet seg til å respektere. Særlig i Mariupol skal sivilbefolkningen være i en prekær situasjon, etter flere dager uten vann, varme og tilførsel av matvarer. Volodomyr Zelenskij anklager russerne for målrettede drap på sivilister. Det er nå over 1,5 millioner som har flyktet fra Ukraina til nabolandene, sier FN.

Zelenskij gjentok i en tale i natt sin kraftige anmodning til Vesten om å opprette en flyforbudssone over Ukraina, noe som så langt har vært uaktuelt på grunn av faren for direkte krigshandlinger mellom Russland og Nato-land. Russland har kommet med direkte trusler mot alle land som måtte la ukrainsk luftvåpen benytte sine flyplasser til angrep på russiske styrker. I USA jobber Biden-administrasjonen med muligheten for å la østeuropeiske allierte levere sine russisk-produserte jagerfly til Ukraina, og få dem erstattet av amerikanske fly.

Den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba sie...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.