Russiske Telegram-kanaler sprer halshuggings-video

DOKUMENTERER EGNE KRIGSFORBYTELSER: En svært frastøtende video spredd på prorussiske Telegram-kanaler denne uka viser øyensynlig en levende ukrainsk krigsfange i uniform og gult armbånd som får hodet skåret av med kniv mens russiske soldater heier og oppmuntrer til udåden. En annen video viser to personer i ukrainske uniformer som allerede er halshugget. Sommerlige omgivelser tyder på at videoene stammer fra i fjor, mens åsted og graden av autentisitet er ukjent. 

Ifølge den uavhengige russiske nettavisa The Insider er videoene opprinnelig postet sammen med en sarkastisk kommentar rettet mot russiske krigsbloggere som tar avstand fra grafiske uttrykk for mishandling av krigsfanger, og reaksjonene i den russiske krigsbloggosfæren er delt mellom dem som kaller delingen av denne typen innhold idiotisk, dem som nekter å ta avstand fra dem uten å «kjenne konteksten», og dem som gladelig deler videre. Kremls talsmann Dmitrij Peskov har i dag omtalt videoen som «forferdelig».

En mulig hensikt for prorussiske, Kreml-kontrollerte kanaler å spre det som øyensynlig er dokumentasjon på egne krigsforbrytelser, kan være å skremme russiske soldater fra å desertere. 


PÅGREPET FOR Å KRITISERE KRIGEN: Én russisk aktivist byttet ut prislappene i en matbutikk med antallet mennesker som ble drept under bombingen av teateret i Mariupol. En annen lagde amatørradio med nyheter fra uavhengige russiske medier, og en tredje ble stoppet i bilen da han hørte på ukrainsk musikk. Over 6000 russere er nå tiltalt for å «diskreditere» den russiske hæren, og minst 180 er tiltalt for å spre falske nyheter. I Filter Nyheters ferske artikkel forteller vi 12 av historiene til menneskene som har måttet forklare seg overfor myndighetene etter å ha støttet Ukraina. En av dissidentene risikerer nå 25 år i fengsel, mens en tenåring slapp unna straff etter at både hun og moren beklaget i en video publisert av de lokale myndighetene.


Alt dette er inkludert i et abonnement på Filter:

  • Vårt månedlige papirmagasin med alle våre beste artikler fra de siste ukene, dandert i lekker trykksak med eksklusive illustrasjoner
  • Morgen-nyhetsbrevet Filter KAFFE, som oppsummerer nattas viktigste nyheter (pluss litt annen snacks) hver dag klokka 7
  • Kraft-nyhetsbrevet Filter KALDDUSJ, med nyhetsoversikt og analyser av det som skjer med energikrise og strømpris i Norge og Europa, levert på mail og web hver torsdag
  • Klima-nyhetsbrevet ELENDIG FREDAG, med nyhetsoversikt og analyser av det som skjer med energikrise og strømpris i Norge og Europa, levert på mail og web hver torsdag
  • Filter X – jevnlige oppdateringer på nyheter i inn- og utland relatert til politisk ekstremisme og hatkriminalitet, ført i pennen av Filter-redaktør Harald S. Klungtveit
  • Filter KONSPI – jevnlige dybdeartikler på mail og web om konspirasjonsteorier, desinformasjon og krigen i Ukraina
  • Filter ANBEFALER – redaksjonens aktuelle tips om de mest interessante dokumentarene, tv-seriene, podcastene og magasinartiklene vi har konsumert siden sist

TEGN ET ABONNEMENT PÅ FILTER NÅ – INGEN BINDINGSTID! – KLIKK HER!


FORSIKTIG LEGALISERING: Cannabis vil bli legalisert i Tyskland i løpet av året, men for å komme Schengen-avtalen og EU-regler i møte vil ikke legaliseringen gå så langt som trepartiregjeringen opprinnelig ønsket. Det kunngjorde landbruksminister Cem Özdemir fra De Grønne og helseminister Karl Lauterbach fra Sosialdemokratene – tidligere uttalt motstander av legalisering – i dag. Tyskerne skal tillates inntil tre planter i hjemmet og inntil 25 gram marihuana til personlig bruk, i tillegg til at dyrking og omsetning skal tillates gjennom spesielle foreninger, men å rusle inn i en butikk og kjøpe seg en joint blir i første omgang bare mulig i regionale prøveprosjekter. Disse skal så evalueres etter fem år, blant annet for å se an effekten på det svarte markedet, ifølge tyske medier.


GÅR AV ETTER KNUSENDE KRITIKK: Fengselssjef ved Bredtveit kvinnefengsel i Oslo, Doris Bakken, går av – en måned etter at en kvinne tok sitt eget i liv i andre fangers påsyn på et fellesområde og Sivilombud Hanne Harlem slo alarm om at soningsforholdene er kritiske og livstruende. I en sms til NRK skriver fengselet at Bakken «har kommet til at det beste for Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt nå vil være at andre overtar ansvaret med å følge opp Sivilombudets anbefalinger.»

Ombudet skrev i mars at det er høy risiko for at menneskerettigheter brytes ved nedverdigende behandling og retten til liv i fengslelet. Harlem var også bekymret for mengden selvskading innenfor murene.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!