Russiske Telegram-kanaler sprer halshuggings-video

DOKUMENTERER EGNE KRIGSFORBYTELSER: En svært frastøtende video spredd på prorussiske Telegram-kanaler denne uka viser øyensynlig en levende ukrainsk krigsfange i uniform og gult armbånd som får hodet skåret av med kniv mens russiske soldater heier og oppmuntrer til udåden. En annen video viser to personer i ukrainske uniformer som allerede er halshugget. Sommerlige omgivelser tyder på at videoene stammer fra i fjor, mens åsted og graden av autetisitet er ukjent. 

Ifølge den uavhengige russiske nettavisa The Insider er videoene opprinnelig postet sammen med en sarkastisk kommentar rettet mot russiske krigsbloggere som tar avstand fra grafiske uttrykk for mishandling av krigsfanger, og reaksjonene i den russiske krigsbloggosfæren er delt mellom dem som kaller delingen av denne typen innhold idiotisk, dem som nekter å ta avstand fra dem uten å «kjenne konteksten», og dem som gladelig deler videre. Kremls talsmann Dmitrij Peskov har i dag omtalt videoen som «forferdelig».

En mulig hensikt for prorussiske, Kreml-kontrollerte kanaler å spre det som øyensynlig er dokumentasjon på egne krigsforbrytelser, kan være å skremme russiske soldater fra å desertere. 


PÅGREPET FOR Å KRITISERE KRIGEN: Én russisk aktivist byttet ut prislappene i en matbutikk med antallet mennesker som ble drept under bombingen av teateret i Mariupol. En annen lagde amatørradio med nyheter fra uavhengige russiske medier, og en tredje ble stoppet i bilen da

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.