Russiske anti-Putin-grupper bak angrep i Belgorod

Ukrainske myndigheter nekter å ha hatt noe å gjøre med angrepene på bosettinger i den russiske Belgorod-regionen mandag, mens selverklærte russiske partisangrupper hevder de står bak. «Vi er russere akkurat som dere, men skiller oss ut ved å ikke lenger rettferdiggjøre handlingene til kriminelle makthavere og har grepet til våpen for å forsvare vår og deres frihet», heter det i en kunngjøring fra legionen Frihet for Russland, som ble stiftet i fjor og hevder å samarbeide med det offisielle ukrainske militæret. Da Kremls talsperson Dmitrij Peskov ble konfrontert med dette på sin daglige pressekonferanse i dag, svarte han at det er mange etniske russere i Ukraina og at angriperne like fullt er «ukrainske militante», ifølge The Guardian.

Den andre av de to partisangruppene, Det russiske frivillige korps, er ifølge Reuters stiftet av en russisk ytre høyre-profil. Ifølge Bellingcat er en av angriperne som opptrer i legionens videoer i sosiale medier en kjent nynazist som forlot Russland for flere år siden. 

Russland etterforsker hendelsene som en terrorhandling, og sier i en kunngjøring at «representanter for ukrainske væpnede styrker angrep Grajvoron-distriktet» og at både boliger, administrative bygninger og sivil infrastruktur ble rammet av artilleribeskytning. Flere sivile skal være skadet. Fortsatt er innbyggerne i området bedt om å holde seg borte.

«Russland står overfor en stadig mer alvorlig sikkerhetssituasjon i sine grenseområder, med tap av kampfly, angrep mot jernbanelinjer med improviserte eksplosiver og nå direkte partisanaktivitet. Russland vil ganske sikkert bruke disse hendelsene for å støtte det offisielle narrativet om at det er de som er offeret for krigen», heter det i dagens oppdatering fra det britiske forsvarsdepartementet.


  • ROCK + JOURNALISTIKK ER SANT! Er det lov å si at det har begynt å SVINGE av kampanjetilbudene våre? Nå kan du kjøpe pass til forsommerfestivalen Loaded på Kontraskjæret i Oslo (8.-9. juni, normal pris 1800,-) og få med årsabonnement på Filter Nyheter (normal pris 900,-) OG årsabonnement på fotballtidsskriftet Josimar (normal pris 699,-) for en SAMLET SUM PÅ BARE 1800! Klikk her for å bestille!

LANG HISTORIKK MED HVIT MAKT-MILJØER OG NAZISME: I det siste har romsdalingen Bjørn Christian Rødal (36) og en annen høyreradikal aktivist, Tore Rasmussen i partiet Norgesdemokratene, søkt medieoppmerksomhet rundt sitt nye forlag Legatum Publishing. Forlaget vil nå «studenter, foreldre og barn» med innvandringsfiendtlige bøker kjent fra den såkalte identitærbevegelsen. Filter Nyheter kan dokumentere at Rødal har en lang historikk med kontakt med personer som er kjent for raseteorier, jødefiendtlige uttalelser, muslimhat og koblinger til «hvit makt»-miljøer eller nazisme (noen av dem i søkelyset til PST eller andre sikkerhetstjenester med tanke på høyreekstremisme). Han har minst fire ganger vært på lukkede arrangementer der amerikaneren Greg Johnson, som forfekter etnisk rensing og konspirasjonsteorier om jøder, har vært en forhåndsannonsert taler. Overfor Filter hevder Rødal at han ikke har fått med seg Johnsons antisemittiske uttalelser eller tekster. Les mer i denne saken.


FORTSATT IKKE FLERTALL FOR LAKSESKATT: Finanskomiteen har avgitt sin innstilling til forslaget om grunnrenteskatt på lakseoppdrett. Regjeringspartiene har fortsatt ikke kommet til enighet med SV for å få forslaget vedtatt i Stortinget, der det skal behandles 31. mai, skriver E24.


UTVIDER SIKTELSEN MOT FROSTA-LEGEN: Siktelsen mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta i Trøndelag er utvidet til å gjelde 34 tilfeller av voldtekt – forhold hvor legen skal ha hatt seksuell omgang med pasienter som politiet mener har vært ute av stand til å motsette seg handlingen, melder NRK. Det gjenstår fremdeles en god del etterforskning i saken og påtalemyndigheten vil vurdere fortløpende om siktelsen skal ytterligere utvides, ifølge politiet. 89 personer har status som fornærmet i saken. 

Legen ble i vinter sagt opp etter en lang og kostbar prosess som har gått hardt ut over budsjettet i den lille kommunen, og mange år etter at de første varslene mot ham ble sendt inn. Legen er også midlertidig suspendert av Helsetilsynet. Han nekter selv straffskyld.