– Russisk propaganda kalte Navalnyj «bloggeren» og en «Berlin-pasient». Men egentlig fryktet de ham

– Begravelsen viste at Navalnyj fortsatt er svært viktig for russere. De har lyst til å vise det. Men når vil Russland noensinne igjen ha en fredelig anledning som dette, spør eksil-journalist Elizaveta Vereykina. Foto: Henry Patton
Moskovitten Elizaveta Vereykina (39) jobber nå som journalist i Barents Observer i Kirkenes. Hun tror Navalnyjs død var så vond, og et så stort sjokk, at russere ikke klarte å holde seg hjemme når han skulle gravlegges.

– Du var på flyet som videojournalist for BBC World News' Moskva-kontor da opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj dro tilbake til Russland i 2021. Hva skjedde?

– Det var under pandemien, da all reising var veldig begrenset. Alle måtte bruke munnbind, og det var vanskelig å komme seg inn og ut av Russland. Men umiddelbart etter at Navalnyj kunngjorde at han skulle tilbake til Moskva og vi visste hvilket fly han skulle på, booket vi billetter. Da vi kom til Berlin, så vi at flere titalls journalister hadde tenkt det samme. Vi visste at store folkemengder ventet på ham i Moskva, der vi egentlig skulle lande. 

På den tiden var Navalnyj en stor opposisjonskandidat. Han var blitt forgiftet og gransket sin egen forgiftning ved bare å ringe dem som faktisk innrømmet det på telefonen.

– Har støtten dabbet av? 

– En av grunnene til at han dro tilbake, var fordi han visste at han hadde stor støtte. Videoene hans er sett av millioner. Kanskje er han den eneste i opposisjonen som har klart å samle folkemengder i mange ulike russiske byer, som har fått folk til å ta til gate...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.