Russisk frist for å overgi Mariupol utløpt – angrepene intensiveres

RUSSLANDS FRIST FOR MARIUPOL for å overgi seg til invasjonsstyrkene som beleirer byen, utløp i natt klokka 04.00, norsk tid. Havnebyen ved Svartehavet har vært under nær konstant angrep siden starten av måneden, med enorme ødeleggelser og mangel på mat, vann, strøm og helsehjelp. «En grusom humanitær katastrofe har utviklet seg. Alle som legger ned våpnene vil blir garantert trygt leide ut av Mariupol» sa en talsperson for det russiske hæren i går og truet med at lokale myndigheter i motsatt fall vil bli stilt overfor en militærdomstol. Ukrainas visestatsminister har sagt at en overgivelse er uaktuelt og krever at russerne åpner humanitære korridorer. Nå intensiveres både luft- og bakkeangrepene mot byen.

USAs FN-ambassadør sier i et intervju at dersom meldingene stemmer om at russerne tvinger flyktninger fra Mariupol inn i Russland, er det forkastelig: «Det er samvittighetsløst dersom Russland tvinger ukrainske borgere inn i Russland og plasserer dem i det som i praksis blir konsentrasjonsleire» sier hun.

PRESIDENT ZELENSKIYJ sier i et nytt CNN-intervju at krigen ikke kan avsluttes uten forhandlinger og at han fortsatt er åpen for å snakke direkte med Vladimir Putin. «Vi må utnytte ethvert format og enhver sjanse for å få en mulighet for å forhandle eller snakke med Putin. Hvis disse forsøkene mislykkes betyr det Tredje verdenskrig», sier Zelenskyj. Fire dager med forhandlinger over videolink mellom representanter for de to regjeringene førte ikke til konkrete resultater i forrige uke.

JOE BIDEN reiser denne uka til Europa for møter med statsledere i G7, Nato og EU. Fredag vil Biden besøke Polen og diskutere den humanitære responsen på krigen med president Andrzej Duda...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.