Ropstad: — Tvillingabort gir for stor risiko for at det andre barnet dør. LEGE: — Det er faktisk lavere risiko

Kjell-Ingolf Ropstad, KrF.

KrFs forhandlingsleder Kjell-Ingolf Ropstad har fått mye å svare for i eget bakland etter han tapte slaget om abortlovens paragraf 2 c i regjeringsforhandlingene. Ropstad fikk imidlertid gjennomslag for at kvinner må søke nemnd om tvillingabort i stedet for å bestemme dette selv. Om dette sa han følgende på NRK-programmet Politisk kvarter fredag morgen: «De faglige anbefalingene er en frykt for at hvis du tar abort på det ene barnet, så er risikoen for at det andre barnet også dør så stor at en ikke bør gjøre det». Bare så det er klart: Kvinner vil fortsatt kunne abortere ett eller flere tvillingfoster, uavhengig av om de er friske eller alvorlig syke. Tilbake til det med faren for det gjenlevende fosteret: Hva sier legene om det?

Har ikke statistikk

I Norge oppgir legene en spontanabort-risiko på 5-10 prosent til kvinner som vurderer fosterreduksjon. Tallet er ikke basert på statistikk, fordi det er utført så få fosterreduksjoner i Norge. Det vil ta flere år før vi har et stort nok grunnlag til å si noe om risikoen i en norsk sammenheng. — Vi måtte sette tallet ut fra erfaring, risiko med fostervanns- og morkakeprøver, og ellers det vi klarte å lese oss til, sier Kjell Åsmund Blix Salvesen, Klinikksjef ved Kvinneklinikken og professor ved NTNU. [caption id="attachment_4526" align="alignright" width="300"] Kjell Salvesen, NTNU.[/caption] — Når dere sier 5-10 prosent risiko, så er det for å være på «den sikre siden», at dere ikke oppgir for lav risiko? — Ja, nettopp. Kvinnene må f...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.