KrFs «abortseier» vil ikke hindre abort av friske tvillingfostre

MONTASJE

KrF løfter fram nei til selvbestemt tvillingabort som en seier i regjeringsplattformen med Høyre, Frp og Venstre. Partiet mener at «tvillinger hører sammen». I dag er praksis i Norge at kvinner kan velge å abortere bort ett eller flere tvillingfoster og bare bære fram det ene, uavhengig om foster(ene) som aborteres er friske eller syke. I sin tale til KrFs ekstraordinære landsmøte i oktober sa KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad at hans ønske er å få «slutt på tvillingabort».

I partilederdebatten torsdag kveld uttalte partilederne fra samtlige partier seg om tvillingabort på en måte som gir inntrykk av at fosterreduksjon på friske tvillingfostre nå ikke vil bli en mulighet, mens nemndbehandling av syke fostre vil bli det.
Det stemmer ikke, sier legene som utfører inngrepene selv. KrF fikk nemlig ikke gjennomslag for endringer i paragraf 2 i abortloven. Det betyr at kvinner fortsatt vil kunne abortere ett eller flere tvillingfoster, uavhengig av om de er friske eller alvorlig syke.

Ingen har fått avslag i nemnd

I praksis blir halvparten av tvillingaborter nemndbehandlet i Norge også i dag. Bakgrunnen er at selve inngrepet nesten alltid utføres mellom uke 12 og 13.  Det er for å redusere risiko for spontanabort på det gjenlevende fosteret. — Dette skjer fordi livmoren ligger beskyttet i det lille bekkenet de første 12 ukene. Det gjør den mer utilgjengelig for nålen som stikkes fra utsiden av magen, noe som for eksempel øker...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.