Rishi Sunak (42) er Storbritannias nye statsminister

03/02/2022. London, United Kingdom. Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak holds press conference to discuss the Energy Bills Rebate announcement from the Media Suite in Downing Street. Picture by Simon Dawson / No 10 Downing Street

3. STATSMINISTER PÅ 6 UKER: Det er klart at Rishi Sunak (42) blir ny statsminister i Storbritannia. Hans eneste gjenværende motkandidat, Penny Mordaunt, har trukket seg fra racet, slik Boris Johnson gjorde i søndag kveld. I motsetning til ham, unnlater Mordaunt å si noe om hadde nok støtte i parlamentsgruppa til å utfordre Sunak til en avstemning. Hun viser til behovet for en rask avklaring i sin kunngjøring.

Den nye statsministeren er tidligere finansminister, sa opp i protest mot at Boris Johnson ikke styrte «properly, competently and seriously», og bidro dermed til eks-statsministerens fall i sommer. I kampanjen for å bli ny partileder og statsminister har han argumentert med at han er rett mann til å rydde opp i den kaotiske situasjonen for britisk økonomi som Liz Truss etterlater seg. Sunak, som er tidligere sjef for et hedgefond og mangemillionær, blir den første ikke-hvite statslederen i landet og den yngste på 200 år.


STATSRÅD LIKTE IKKE FORSKNINGSFUNN: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener statsministeren må gripe inn mot kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp), som nekter å publisere en forskningsrapport om utenlandsk valgpåvirkning som departementet har bestilt av Forsvarets Forskningsinstitutt. 

Nationen kunne i dag fortelle at Gjelsvik frykter at rapporten (som FFI selv har lagt ut på sitt nettsted) kan «gi næring til konspirasjonsteorier og koble EØS-motstand til ekstreme politiske synspunkter». Søreide, som nå leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sier til VG at Gjelsvik «ikke tar ansvaret sitt som statsråd alvorlig når han avfeier mulige trusler og risiko mot norske valg fordi han ikke liker forskernes funn», og at det virker som om statsråden «lar sine egne politiske overbevisninger stå i veien for en meningsfull debatt om de største truslene mot demokratiet i vår tid».


  • Da er vi kommet til det stedet i nyhetsbrevet der vi minner om at du kan støtte Filter Nyheter ved å vippse en valgfri donasjon til 73 15 46. For hver krone vi får inn, bidrar også Filter med en slik at norske studenter kan få gratis årsabonnement på vårt nyhetsmagasin og våre nyhetsbrev. Vipps-nummeret var 73 14 46!
  • Du bør selvsagt unne deg et abonnement selv også! Fra 70 kroner i måneden og med gratis prøveperiode – les mer her.

FORUROLIGENDE RINGERUNDE: Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu var søndag igjen på tråden med sin amerikanske motpart Lloyd Austin for å advare om at Ukraina etter sigende planlegger å sprenge en såkalt «skitten bombe» – en konvensjonell bombe med radioaktivt innhold – over ukrainsk territorium. Advarselen kommer bare to dager etter forrige telefonsamtale mellom forsvarssjefene, etter at det har vært total «radio silence» fra russerne siden mai. Også forsvarsministrene i NATO-landene Frankrike, Storbritannia og Tyrkia ble i helgen oppringt av Sjojgu med budskap om at situasjonen i Ukraina «går mot ytterligere, ukontrollert eskalering». 

Utenriksminister Dmytro Kuleba kalte søndag beskyldningen om at Ukraina ville spre radioaktivt materiale over egen jord «absurd» og fryktet Russland planla en «falskt flagg»-operasjon. USAs utenriksminister Antony Blinken avviste også anklagen og sa at «verden ville gjennomskue ethvert forsøk på å bruke denne beskyldningen som et påskudd for eskalering». Kreml har siden invasjonsdagen fremført flere, ubelagte påstander om Ukraina, blant annet at landet utvikler biologiske våpen med støtte fra USA.


NYMOBILISERTE ALLEREDE DREPT VED FRONTEN: Journalister fra den uavhengige russiske avisa Mediazona og BBCs russiske avdeling har i en kartlegging via åpne kilder funnet at minst 7822 russiske soldater er bekreftet drept i Ukraina-krigen. Allerede finner de dokumentasjon på at minst 41 vernepliktige som ble mobilisert til krigen den siste måneden (tallene gjelder fram til 21. oktober) er blant de drepte. Dette er altså etter Vladimir Putin varslet en «delvis mobilisering» den 21. september. Ikke alle dødsfallene har skjedd i kamphandlinger, noen skal også ha dødd under øvelser før de skulle ha blitt sendt til fronten, skriver Meduza. 

Det finnes ingen uavhengig statistikk over det totale antall drepte etter den fullskala invasjonen – det ukrainske forsvaret opererer med anslåtte tapstall for russerne så høye som 65 000 mens russernes offisielle tall bare er om lag en tidel av dette. Tidligere i høst har det amerikanske forsvarsdepartementet anslått at skadde og drepte samlet sett er mellom 70 000 og 80 000 på russisk side.


TRUMP-DOKUMENTER OM IRAN OG KINA: Noen av dokumentene som ble beslaglagt av FBI i Donald Trumps bolig Mar-a-Lago i august skal ha inneholdt topphemmelig informasjon om Irans missilprogram og om amerikansk etterretningsarbeid rettet mot Kina. Dette ifølge anonyme kilder til Washington Post. Flere eksperter påpeker overfor avisa at en «uautoriserte avsløring» av innholdet i slike dokumenter kan utgjøre flere risikoer. Det gjelder blant annet at personer som har hjulpet amerikansk etterretning kan settes i fare samt at metodene de har for å samle inn informasjon kan bli avdekket. 


BLIND PÅ HØYRE ØYE: Salman Rushdie (75) har blitt blind på det høyre øyet og har mistet bevegeligheten i den ene armen som følge av knivstikkingen på scenen i forbindelse med et foredrag i delstaten New York 12. august. Det forteller forfatterens agent Andrew Wylie til den spanske avisa El Pais. (Tidligere har det blitt kjent at Rushdie også fikk behandling for skader i leveren). Av sikkerhetshensyn vil ikke Wylie si hvorvidt Rushdie er utskrevet fra sykehus. Gjerningsmannen, islamisten Hadi Matar (24), sympatiserte med prestestyret i Iran og antas å ha forsøkt å drepe Rushdie begrunnet i fatwaen knyttet til «Sataniske vers», men har ikke erkjent straffskyld.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.