Rekordbot til Facebook for brudd på EUs personvernlover

Vi gratulerer Meta med rekord i øvelsen mulkt for brudd på personvernbestemmelsene i EU. Selskapet må ut med 1,2 milliarder euro for å sende persondata fra Facebook-brukere i Europa til USA, og får fem måneder på å stanse praksisen og et halvt år på å slette dataene, skriver The Guardian. Boten er skrevet ut av irske myndigheter (Metas europeiske hovedkvarter ligger i Dublin) og kommer i kjølvannet av et søksmål fra en østerriksk personvernaktivist. Han har lagt Edward Snowdens avsløringer til grunn for påstanden om at data lagret på amerikanske servere ikke er tilstrekkelig beskyttet for snoking av USAs etterretning.


NØDVENDIGHETER ØKER MEST I PRIS: Ikke bare øker dagligvareprisene: De mest nødvendige varene blir mye dyrere enn varer det går an å velge bort, viser ny rapport fra forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet. – Kostnadsøkning i referansebudsjettet på ‘mat og drikke’ for eksempelfamilien er 15 prosent fra februar 2022 til februar 2023, sier forsker Marthe Hårvik Austgulen til NRK (til sammenlikning var den generelle prisveksten i samme periode på 6,3 prosent). Et lite lyspunkt for småbarnsfamilier med boliglån og mange munner å mette, er at barnehagetjenester ifølge Sifo er en av de få utgiftspostene som ikke har blitt dyrere det siste året. (Her kan du lese vår sak fra i vinter om hvorfor norske dagligvarer er så dyre).


  • ROCK + JOURNALISTIKK ER SANT! Er det lov å si at det har begynt å SVINGE av kampanjetilbudene våre? Nå kan du kjøpe pass til forsommerfestivalen Loaded på Kontraskjæret i Oslo (8.-9. juni, normal pris 1800,-) og få med årsabonnement på Filter Nyheter (normal pris 900,-) og årsabonnement på fotballtidsskriftet Josimar (normal pris 699,-) for en SAMLET SUM PÅ BARE 1800! Klikk her for å bestille!

VIL OMRINGE BAKHMUT: Etter Wagner-hærens kunngjøring denne helga av at Bakhmut nå er erobret i sin helhet, og dermed har åpenet for nye offensiver vestover, melder Ukraina at deres styrker gjør raske fremskritt nord og sør for byen, i et forsøk på å omringe russiske styrker. – Slik skal vi tilintetgjøre fienden, sa forsvarsminister Hanna Maliar i en tv-sendt tale i dag (både hun og president Zelenskyj har dessuten tilbakevist de russiske påstandene om at det ikke lenger er motstand inne i byen). Som vanlig er opplysningene umulig å få uavhengig verifisert.


KLOKKA TIKKER MOT GJELDSTAK-RAS: I løpet av dagen skal USAs president Joe Biden i nye møter med Det republikanske partiets Kongress-leder Kevin McCarthy for å forhandle om støtte til å heve det føderale gjeldstaket – en pålagt maksimalgrense for hvor mye gjeld den amerikanske staten kan ta opp, og nødvendig for at den ikke skal gå tom for penger og misligholde sine forpliktelser. Det kan skje allerede 1. juni og utløse konsekvenser ingen har oversikt over – finansminister Janet Yellen har advart mot at millioner av offentlig ansatte amerikanere og sosialhjelpsmottakere kan se langt etter lønnsslipper og utebetalinger, at alt fra luftfartskontroll til politi, mattilsyn og grensevakthold kan rammes, og i verste fall kan den globale økonomien kastes ut i en ny resesjon. For å bidra til å forhindre dette vil republikanerne blant annet ha kutt i offentlige budsjetter, støtte til enkelte kraftutbyggingsprosjekter og strengere krav til folk på arbeidsledighetstrygd. Kommer ikke forhandlingene i mål mener enkelte i Det demokratiske partiet at Biden har dekning i grunnloven for å heve gjeldstaket på egen hånd, og i Representantenes hus har minoritetsleder Hakeem Jeffries startet en prosess for å presse fram en avstemning som kan løse saken dersom fem republikanere kan overbevises til å bryte rekkene, ifølge AP.


KONSERVATIVT VALGSKRED: Hellas’ konservative parti Nytt demokrati vant landets parlamentsvalg med 41 prosent oppslutning, en margin på 20 prosentpoeng mot hovedmotstanderen Syriza. Statsminister Kyriakos Mitsotakis, som kom til makten i 2019 og har levert solid økonomisk vekst i postpandemiæraen, indikerer at han vil skrive ut nyvalg for å sikre seg rent flertall, snarere enn å danne koalisjonsregjering, ifølge AFP.