Regjeringsrulett og russiske nasjonalister

KrF er det partiet i Norge som er mest mot gambling, men har  Norges største politiske gambler som leder, skriver Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk om Knut Arild Hareide etter at Krfs landsstyre i helga vedtok å gå til valg på å kaste Frp ut av regjeringa (mens døra holdes på gløtt for Ap-samarbeid).

Ellers:
Mandag morgen skal Arbeiderpartiet ha kommet til enighet med regjeringspartiene om hovedtrekkene i langtidsplanen for Forsvaret. Mer penger til Hæren og Heimevernet medfører trolig at Setesmoen leir i Rauma, som huser HV-distrikt 11, skal være reddet inntil videre, melder NRK. Aftenposten skriver at Kystjegerkommandoen berges fra nedleggelse, Hærens helikoptere blir værende på Bardufoss og at man skal begynne oppbygningen av kampluftvern for Hæren.
Den formålsløse krigen

Den norske militære operasjonen i Afghanistan, som kostet ti nordmenn livet og varte fra 2002 til 2012, var preget av fullstendig mangel på motiver: Ingen visste hvorfor vi var der, skriver oberstløytnant Harald Høiback ved Forsvarets stabsskole i en kommentar på NRK Ytring. Han sammenlikner krigen med en familie der ingen av medlemmene egentlig ønsker å dra på søndagstur, men alle ofrer seg fordi de tror de andre har utbytte av turen. På samme måte ville ingen av nasjonene som deltok i Afghanistan ødelegge stemningen ved å vise noe annet enn solidaritet med USA, som på sin side aldri hadde noen annen interesse av landet enn å drive ut terroristene, skriver Høiback. (Ifølge Aftenposten hadde Norge 116 formelle delmål i Afghanistan, hvorav flere av de rent militære ble oppnådd, mens mål som å «beskytte sivilbefolkningen» og «begrense opprøret» ikke ble det).
Strengere religionspoliti

Blasfemisaker har tradisjonelt vært sjeldne i verdens mest folkerike muslimske land, men nå vurderer påtalemyndigheten i Indonesia å reise sak mot den populære kristne politikeren Basuki Tjahaja Purnama, som ligger an til å bli gjenvalgt som guvernør i hovedstaden Jakarta neste år. Purnama ble i helga avhørt av politiet fordi han på humoristisk vis skal ha tilbakevist et koranvers om at «muslimer ikke må la seg lede av ikke-muslimer». Saken har fått stor oppmerksomhet, og fredag demonstrerte over 200 000 mennesker mot Purnama, skriver Wall Street Journal. Ifølge Amnesty var det bare 10 blasfemisaker i de tjue årene diktatoren Suharto ledet Indonesia, mens det nå har vært 100 dommer de siste ti årene.

 

Avverget kupp

Russiske nasjonalister sto bak kupp-planer i Montenegro i oktober, hevder myndighetene i landet. 20 serbiske og montenegrinske statsborgere, noen av dem med krigserfaring på russisk side i Ukraina, ble arrestert på valgdagen 16. oktober etter angivelig å ha lagt planer om å bryte seg inn i parlamentet, henrette statsministeren og gripe makta for å stanse landets tilnærminger mot vesten. Russiske myndigheter tilbakeviser at de hadde noe med kupp-planene å gjøre, men støtter åpent prorussiske partier i Montenegro, som ligger an til å bli Nato-medlem neste år og dermed avskjære Russland fra tilgang til den strategisk viktige adriaterhavskysten.

Puh! Om ett og et halvt døgn stenger valglokalene i USA:

FBI kunngjorde i går at etterforskerne ikke har funnet noe ulovlig knyttet til Clinton-eposter på harddisken fra Weiner-saken. FBI-direktør James Comey rakk altså – såvidt – å «renvaske» Hillary før valgdagen, men det demper ikke kritikken av at han satte hele valgkampen på hodet med noen vage setninger til Kongressen 28. oktober, mens agenter nedover i systemet lekket selektive drypp om etterforskningen. Selv om Hillary vinner, kan manøveren ha skadet oppslutningen i de mest sårbare senatvalgkampene.

Når det kommer til Senatet er det nemlig ingen som tør å spå resultatet – det er helt dødt løp, og til og med en viss sjanse for at sammensetningen blir 50-50 (der presidentseieren avgjør hvilket parti som har visepresidenten og dermed flertall). 
I dag kommer de siste meningsmålingene, men det har ikke skjedd noe de siste dagene som skulle tilsi store endringer helt på tampen for presidentkandidatene. Hillary leder med 2-3 prosentpoeng nasjonalt, langt fra komfortabelt om feil i målingene er systematisk i hennes disfavør. På delstatsplan har hun mulig trøbbel i New Hampshire, som kan demmes opp av Nevada – for ikke å snakke om at stor valgoppslutning blant latinamerikanere også i Florida kan gjøre at det blir en kort valgnatt med mange sinnatweets fra Trump (og om noen skulle være interessert i hva Harald tror blir resultatet: Hillary 318 – Trump 220).

New York Times kom i går med sin sinteste lederartikkel så langt, inkludert en «winter is coming»-referanse og en karakteristikk av republikanske partikaniner som «jihadister». «Americans who may feel unmoved or unwilling to vote for Mrs. Clinton, here is a question from the future: In 2016 we were closer than ever to electing an ignorant and reckless tyrant — what did you do to stop him?», spør avisa.

God lunsj!

Med vennlig hilsen
Pål Nordseth og Harald S. Klungtveit
Redaktører i Filter media