Regjeringen foreslår å forby «homoterapi»

Regjeringen la i dag fram et lovforslag om å forby konverteringsterapi, bedre kjent som «homoterapi». Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår at forbudet tas inn i straffeloven, og at brudd på forbudet skal kunne gi bot eller fengsel på inntil tre år og seks år ved grove overtredelser.

«Dette er et historisk forbud som vil gjøre livene til mange bedre», skriver kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) i en pressemelding. Til NRK sier statsråden at hun forventer at forslaget vil få flertall. 

Regjeringen foreslår at forbudet rammer «den som krenker en annen ved å anvende psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter, i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

Regjeringen foreslår også at det skal bli forbudt å markedsføre for konverteringsterapi innenfor markedsføringsloven, ved bot eller fengsel på inntil seks måneder. SKREKK-GRAFEN: Har du sett denne 👆sirkulere på sosiale medier den siste uka? Det gjennomsnittlige temperaturavviket i Nord-Atlanteren tyder på at noe er alvorlig galt. Havet er nå i snitt en hel grad varmere enn normalen, et avvik nesten dobbelt så stort som det nest største. Overflatevann i enkelte deler av havet er nesten 4 grader over normalen for denne tiden av året.

De lærde strides om årsaken. Det kan handle om at et svekket høytrykk blåser mindre sahara-sand over havet, eller om andre naturlige værfenomener, eller til og med om redusert skipstrafikk. Uansett er det liten tvil om at klimaendringer også spiller en rolle – og på ett vis er det en slags trøst, skriver journalist Jostein Henriksen i ukas utgave av klimaspalten Elendig Fredag (tegn digitalabonnement her for 70 kroner i måneden for å få tilgang!).


  • PS! Vi gratulerer vår søsterpublikasjon NATT&DAG med lanseringen av sin nye medlemsklubb/abonnementsordning/kall-det-hva-du-vil! 
  • For hundre kroner i måneden får du full tilgang til all journalistikken på nattogdag.no, nyhetsbrev i innboksen, prioritert inngang og lav pris på avisas legendariske slippfester, halv pris på Natt&Dag-visninger av fete filmer på Vega kino og månedens utvalgte konsert på Parkteateret, og – ikke minst – eksklusive invitasjoner til en rekke kultureventer i Oslo. OBS! Kjøper du årsabonnement NÅ, får du med festivalpass til Piknik i Parken – uten ekstra kostnad!
  • Klikk her for å lese mer!

SLÅR NED PÅ DAGLIGVAREBRANSJENS EIENDOMSTRIKS: Regjeringen vil forby «negative servitutter» i dagligvarebransjen – at aktørene tinglyser sperrer mot at konkurrenter kan etablere seg i nærheten av egne butikker. Det får NRK vite av kilder med innsikt i arbeidet med en ny forskrift for å bedre konkurransen i bransjen. Forbudet er i tråd med signaler næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) tidligere har gitt – han mener praksisen er en av grunnene til at det ikke etablerer seg flere konkurrenter til de tre store dagligvarekjedene i Norge (Coop, Rema og Norgesgruppen). 

Forskriften om å forby såkalt usaklig prisdiskriminering – at leverandørene opererer med forskjellige priser når de selger varer engros til butikk-kjedene – er fortsatt til behandling. Imens nærmer vi oss det neste prishoppet, rundt 1. juli, da dagligvareprisene pleier å bli justert. Eksperter har advart om at det kan komme prishopp på 4-5 prosent. Prisene på dagligvarer har det siste året steget langt mer enn lønningene i Norge.


TRAGEDIEN I MIDDELHAVET: Håpet om å finne flere overlevende etter båtforliset i Middelhavet svinner idet den tredje og siste søkedagen går mot slutten. 104 mennesker er berget og 78 bekreftet omkommet, men gresk politi tror så mange som 500 kan være savnet. Overlevende fra forliset har sagt at det befant seg opptil 100 barn under dekk på fartøyet, som sank på vei fra Egypt og Libya til Italia.

Torsdag kveld meldte greske myndigheter at ni mistenkte menneskesmuglere er pågrepet i saken. De er hjemmehørende i Egypt. Alle de som er reddet er opprinnelig fra Afghanistan, Pakistan, Syria og Egypt.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.