Reagerer på Ukraina-avsløring: – Setter politisk prestisje foran behovet for rask hjelp

Filter Nyheter avslørte i går at Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sammen har sendt et notat til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) der de går langt i å peke på Utenriksdepartementet (UD) som en årsak til at Norge ikke har gjort raske nok vedtak om nødhjelp til Ukraina.

Da det såkalte politikernotatet ble sendt 6. mars ble også Statsministerens kontor koblet inn i det som framstår som en pengekrangel med Utenriksdepartementet.

Helseministeren og justisministeren ber om endringer som i praksis vil fjerne UD fra beslutningene om norsk utstyr eller personell som skal sendes via EUs ordning for sivil beredskap (UCPM).

En del av begrunnelsen fra Kjerkol og Mehl er at: «Dette vil bidra til å sette anmodningene i en sikkerhetspolitisk og utenrikspolitisk kontekst».

Sp-statsråden og hennes regjeringskollega i Ap gir også uttrykk for at regjeringen ikke har klart å sende et sterkt nok signal om at «Norge er en del av Team Europa».

Filter Nyheter har tidligere skrevet at Norge lenge lot være å gi respons på Ukrainas konkrete hasteanmodninger om nødhjelp, samtidig som minst 22 andre europeiske land ga viktige bidrag i den eskalerende humanitære krisen.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.