En soleklar favoritt som åpenlyst støtter «hvite nasjonalister», en kvinnelig jagerflypilot med bakgrunn som Taliban-dödar eller en tidligere punkbassist med god teft for sosiale medier? Dette er valg på amerikansk!

Disse tre kandidatene i dagens mellomvalg er aller mest USA 2018:

Rasisten: Steve King fra Iowa

Navn: Steven Arnold King (Republikanerne).
Motkandidat: J.D. Scholten (Demokratene).
Hva: Kjemper om å beholde sin plass i Representantenes hus.
Sannsynlig utfall:
King vunnet med solid margin siden 2003, men fått overraskende konkurranse i årets valgkampinnspurt.

69 år gamle Steve King, som har sittet i Representantenes hus siden 2003, har i årevis (og helt med rette) blitt beskyldt for rasisme, promotering av hvit makt-idéer og åpenlys lefling med høyreekstremisme (blant annet etter denne Twitter-meldingen fra 2017, der setningen om å videreføre sivilisasjonen er blitt sammenlignet med nynazistenes «14 ord» om å sikre en framtid for hvite barn):

Det har ikke hindret ham i å være soleklar favoritt i hjemstaten Iowas fjerde valgdistrikt. King har selv vært så sikker på seier at han inntil forrige fredag ikke hadde brukt en eneste krone på tv- eller radioreklame under valgkampen, men heller basert seg på en Facebook-side som nesten utelukkende sprer memes med angrep på liberale og demokrater:

Skjermdumper fra Kings Facebook-side.

kan han likevel tape for den demokratiske motkandidaten J.D. Scholten, som på en meningsmåling i forrige uke lå bare ett prosentpoeng bak republikaneren. Årsaken til Kings formsvikt virker å være en kombinasjon av sløv valgkamp og hendelser som synagoge-skytingen i Pittsburgh og brevbombene mot Trump-kritikere, noe som har gjort det nødvendig (og opportunt) for mer sentralt plasserte republikanere å ta avstand fra Iowa-representantens stadig mer oppsiktsvekkende meningsytringer og handlinger.

Det har vært noen av dem, også de siste ukene: King har blant annet gått ut med støtte til den kanadiske hvit makt-provokatøren Faith Goldy, som deltok i ytre høyre-marsjen i Charlottesville, har forsvart prominente «hvite nasjonalister» som Richard Spencer og snakket varmt om «hvit rasebevissthet»:

For to uker siden ble det også kjent at King har har møtt det østerrikske ytre høyre-partiet FPÖ og latt seg intervjue av den halv-fascistiske «identitær»-nettsiden Unzensuriert, der 69-åringen blant annet snakker om hvordan den europeiske kulturen er overlegen. Huffington Post, som først omtalte saken, beskriver intervjuet med King som «bemerkelsesverdig», fordi det viser et sittende, amerikansk Kongress-medlem som til det fulle behersker de hvite nasjonalistenes snakkepunkter.

Hvordan er han blitt populær? King representerer det fjerde, men største valgdistriktet i den nordvestlige delen av Iowa. Området blir beskrevet som en republikansk og konservativ bastion. Det er landlig, bestående av fire mellomstore byer, men også en lang rekke mindre jordbrukssamfunn. Flere av dem sliter økonomisk, samtidig som innvandrere fra Sør- og Mellom-Amerika har kommet for å jobbe i lavtlønnsyrker. I Kings egen hjemby Kiron, som knapt har 300 innbyggere, blir politikeren beskrevet som en mann som «sier det som det er».

Nå har imidlertid store landbruksselskaper som Land O’ Lakes, Purina og Smithfield trukket valgkampstøtten til King, samtidig som motkandidaten J.D. Scholten – en tidligere baseballspiller og femte generasjons Iowa-beboer – beskrives som spiselig for selv republikanske velgere.

King kjenner nok også på presset. Da han før helga ble spurt av en student om hvordan de politiske meningene hans skiller seg fra Pittsburgh-skyterens, nektet han å svare og truet med å forlate pressekonferansen:

Jagerflypiloten: Amy McGrath i Kentucky

Navn: Amy McGrath (Demokratene).
Motkandidat: Andy Barr (Republikanerne).
Hva: Kjemper om en plass i Representantenes hus.
Sannsynlig utfall: Tilnærmet dødt løp på snittet av meningsmålingene.

43 år gamle Amy McGrath, som har 20 års erfaring som jagerflypilot og yrkesmilitær (hun har deltatt i 89 militære oppdrag for den amerikanske hæren, satt parat i cockpiten etter terrorangrepene 11. september 2001 og har bombet både Al-Qaeda og Taliban), utfordrer republikaneren Andy Barr i Kentuckys sjette valgdistrikt.

Den Trump-støttede Barr har sittet i Representantenes hus siden 2013. I årets valgkamp har han pumpet ut videoer med konfronterende angrep på McGrath, men klarer han å vinne mot en demokratisk kandidat som spiller på alle patriotiske strenger?

Det aktuelle valgdistriktet i Kentucky er tradisjonelt sett republikansk (og Trump vant med solid margin nettopp her), men McGrath har hentet mer penger enn sin republikanske motkandidat og fått viktig støtte fra sentrale demokrater, deriblant Joe Biden. Velgerne i distriktet har også et svært positivt syn på militæret, noe som ikke akkurat er en ulempe for McGrath.

«I knew exactly what I wanted to do when I grew up. I wanted to fly fighter jets. And land on air craft carriers. Because that’s the toughest flying you can do», sier hun for eksempel i sin aller første valgkampvideo, som fikk stor oppmerksomhet på internett:

Rockestjerna: Beto O’Rourke i Texas

Navn: Beto O’Rourke (Demokratene).
Motkandidat: Ted Cruz (Republikanerne).
Hva: Kjemper om en plass i Senatet.
Sannsynlig utfall: Cruz leder med 6,6 prosentpoeng på snittet av meningmålingene.

Han er tidligere bassist i punkbandet Foss (ja, som i norske foss, der Cedric Bixler-Zavala fra Mars Volta også spilte), har gründet sitt eget software-selskap og står gjerne på skateboard utenfor burgersjapper. Den 46 år gamle demokraten Beto O’Rourke har skapt rock’n’roll-stemning i hjemstaten Texas, der republikanerne har vunnet alle delstatsvalg siden 1994.

Beto O’Rourke. Beto O'Rourke/Flickr.com

Republikanerne kommer ifølge meningsmålingene til å vinne i år også, selv om O’Rourkes popularitet har skutt i været det siste året.

I amerikanske medier er 46-åringen blitt presentert som alt fra «den nye Obama» til «Ted Cruz’s Punk Rock Problem» (les noen av portrettene her, her, her, her og her)I sin siste valgkampvideo får politikeren selskap av den Texas-fødte countrylegenden Willie Nelson, mens republikanerne ikke vet helt hva de skal gjøre med all denne rockingen (selv om de prøver – en ung O’Rourke til venstre):

O’Rourke har vært innvalgt i Kongressen siden 2013, men ble en nasjonal figur først tre år senere – godt hjulpet av sosiale medier:

  • Først sendte han direkte på Facebook fra Demokratenes 25 timer lange «sitt ned»-aksjon for strengere våpenlover i Representantenes hus etter skytemassakren i Orlando sommeren 2016 (det skjedde på et tidspunkt hvor den republikanske speakeren Paul Ryan hadde bestemt at kameraene i rommet skulle slås av).
  • Da O’Rourke i fjor ble værfast og ikke kunne komme seg fra Texas til Washington med fly, leide han en bil sammen med republikaneren Will Hurd og streamet live fra den 36 timer lange turen til hovedstaden under hashtaggen #CongressionalCannonballRun (de to snakket om helsepolitikk, grensekontroll, spiste doughnuts og la selvfølgelig inn en ekstra stopp ved Graceland):

Texas har blitt en svært viktig delstat for Demokratene, fordi den endelig virker å være i spill: Donald Trump vant med bare 52 prosent her, ned fra Mitt Romneys 57 prosent fire år tidligere. Antallet forhåndsstemmer har skutt i været i år, noe som blir tolket som gode nyheter for O’Rourke, som snakker spesielt til unge og latinamerikanske velgere.

Årets kamp om setet i Senatet er også blitt det dyreste i amerikansk historie, der demokraten har klart å samle inn 70 millioner dollar uten å ta imot penger fra mektige lobbyorganisasjoner, mens Cruz bare har 30 millioner. Det vil likevel være oppsiktsvekkende om O’Rourke klarer å vinne med ønsker om offentlig helsehjelp, relativt liberal innvandringspolitikk og «pro choice»-standpunkt i abortdebatten i den tradisjonelt konservative delstaten.