Rajas «gjennomslag i regjeringen» forduftet: Dropper kutt i HRS’ millionstøtte

Da kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i fjor høst kuttet støtten til stiftelsen Human Rights Service (HRS) med 500 000 kroner i forslaget til statsbudsjett, ble det bråk internt i regjeringen. Kuttet ble kritisert av Frp-profiler som Siv Jensen og Sylvi Listhaug - men hyllet av Venstre-politiker Abid Raja, som kalte det «et gjennomslag for Venstre i regjering» og tok æren for hele kuttet: Krangelen endte imidlertid med et politisk kompromiss, senere omtalt som «HRS-dealen»:

  • Stiftelsen skulle få en ekstrabevilgning på 500 000 kroner over saldert budsjett for 2018, mot at flere andre organisasjoner fikk økt tilskudd eller ble tatt inn på statsbudsjettet.
  • Resultatet ble at HRS opprettholdt sitt støttenivå på til sammen 1 835 000 kroner i 2019, samtidig som 16,9 millioner kroner ekstra gikk til organisasjoner som spesielt Venstre ivret for å inkludere.
Begge deler ble fremstilt som engangsforeteelser - og Abid Raja var uttalt fornøyd med avtalen. Men når forslaget til statsbudsjett for 2020 ble lagt fram i dag, var mye endret:
  • Støtten til HRS, som i mellomtiden er overført til Justis- og beredskapsdepartementet (se bildet nedenfor), er tilbake på sitt gamle nivå på 1,8 millioner kroner.
  • Flere av organisasjonene som ble forhandlet inn i «HRS-dealen» - jamfør summen på 16,9 millioner kroner - får redusert sine overføringer for 2020.
[caption id="attachment_9190" align="alignnone" width="632"] Mil...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.