Qatar snur i tolvte time: Vil likevel ikke selge alkohol til VM-publikum

TØRRLEGGER VM-STADIONER: Det er ganske utrolig at det ikke forlengst er hamret ut en overenstemmelse om salg og konsum av alkohol under fotball-VM, tolv år etter at mesterskapet – som har en amerikansk bryggerigigant som en av hovedsponsorene – ble tildelt det strengt muslimske landet Qatar, der øl, vin og sprit til vanlig er underlagt strenge restriksjoner. Men publikums tilgang på alkoholholdig drikke har helt til det siste vært gjenstand for en rekke justeringer som tyder på en heftig drakamp i kulissene. 

At den internasjonale fotballfederasjonen langt fra har full kontroll på sitt eget arrangement ble glassklart da myndighetene i Qatar i dag kunngjorde at øl likevel ikke blir å få kjøpt på kampene. Det til tross for at den trykte publikumsguiden allerede har slått fast det motsatte, og på tross av betydelig kontrovers rundt en beslutning tidligere i uka om å flytte tappingen til spesielle, diskrete telt inne på stadionområdene. 

Det er foreløpig uklart hvordan Budweiser, som bruker 75 millioner dollar på å bli profilert under arrangementet, stiller seg til den siste snuoperasjonen (titusener av øltørste fans har heller ikke sendt ut noen pressemelding, men vi tror vi vet hva de synes om å måtte nøye seg med cola og Bud Zero). Og for ordens skyld: VIP-ene skal fortsatt få øl (puh!).

Den tidligere fotballstjerna David Beckham, som får bankkontoen fylt på med 150 millioner dollar for å framsnakke arrangementet, har samtidig levert et av de mest cringe-verdige delene av oppdraget: En videohilsen til en ungdomsfestival i Doha der han erklærer VM for «en plattform for fremskritt og toleranse».


  • Bli abonnent på Filter Nyheter! Kjøper du et årsabonnement sender vi deg vårt spesialmagasin om sportsvasking uten ekstra kostnad. Det er spekket med stoff som er relevant når VM sparkes igang i Qatar i helga. Les mer her!

GIR «MBL» DIPLOMATISK IMMUNITET: «Jamal døde igjen i dag (…) Vi trodde det kanskje det ville komme en lysstråle av rettferdighet fra USA. Men igjen er det pengene som rår». Det tvitrer Hatice Cengiz, som var forlovet med Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi da han ble drept på den saudiarabiske ambassaden i Istanbul for fem år siden. I dag har Biden-administrasjonen bestemt at kronprins Mohammed Bin Salman har juridisk immunitet og ikke kan straffeforfølges i USA for drapet.

Begrunnelsen er, ifølge innenriksdepartementet, den veletablerte presedensen for at statsledere har diplomatisk immunitet. Bin Salman har i praksis hatt all makt i den autoritære staten hvert fall siden 2017, men ble formelt statsminister først i september i år. Avgjørelsen står i kontrast til signaler Biden selv sendte under presidentvalgkampen i 2020, da han mente bin Salman burde bli ansett for en «paria» og at drapet var et «utilslørt mord». Biden har i år inntatt en mer imøtekommende holdning til Saudi-Arabia i et mislykket forsøk på å få landet til å øke produksjonen av olje og gass og slik demme opp for bortfallet av russisk fossilt brennstoff.


GA MILLIONBONUS TIL FOLK SOM FIKK SPARKEN: Manglende reaksjoner fra lederhold har vært en gjenganger blant varslersakene som har rammet Forsvaret. Nå konkluderer de eksterne konsulentene som har gransket landets militære styrker at det hersker en gjennomgående misforståelse om hva som skal til for å kvitte seg med ansatte som misbruker sin stilling eller ikke klarer å oppføre seg: Mange ledere har feilaktig trodd at terskelen for oppsigelse er veldig høy, tar ikke i bruk spennet av mulige reaksjoner (alt fra advarsel til oppsigelse), lar være å håndtere saker mens de er under etterforskning og ender ofte med å dele ut sluttavtaler og bonuser til de som egentlig skal straffes.

Granskerne, som anbefaler et helt nytt system for varsling, har funnet konkrete saker der folk har fått utbetalt bonuser på opp mot en million kroner selv om de slutter på grunn av kritikkverdige forhold. En ansatt som hadde opptrådt på en svært seksuelt krenkende måte fikk sluttavtale med seks måneder lønn og en ikke ubetydelig bonus, ifølge NRK. 

Nestleder i MDG, Ingrid Liland, sier ifølge VG at hun forventer at forsvarsminister Bjørn Tore Gram (Sp) tar affære, kaller inn forsvarsledelsen på teppet og sørger for systematiske tiltak. 


EN STRØM AV RASISME OG HAT: «En samfunnsparasitt den hora der». «Hvorfor reiser hun ikke tilbake til Somalia?» «Hun fikk som fortjent». «Kunne ikke bry meg mindre om hva som skjer med islamister». «En motbydelig kjerring hu der, forstår ikke ka hu gjør i Norge, Iran hadde passet bedre for hu». «Send henne på hodet ut av Norge»

Utsagnene er bare noen av de hatske kommentarene som ble rettet mot Sumaya Jirde Ali da nettstedene DocumentRights.no (Human Rights Service) og Resett la ut sine artikler om Atle Antonsen-saken på Facebook. Mens en rekke store medier tirsdag stengte alle sine kommentarmuligheter knyttet til saken, fortsatte de tre nettstedene – kjent for innvandrerfiendtlige lesere – å slippe til sjikane, rasisme og hundrevis av innlegg med mistenkeliggjøring og anklager mot fornærmede i saken under sine Facebook-publiseringer. 

Filter Nyheter har vært i kontakt med en rekke av personene som mener 24-åringens politianmeldelse av rasistisk ordbruk var riktig anledning til å gyve løs på henne begrunnet i hennes religion eller somaliske bakgrunn. Flere av dem gjentar tilsvarende utsagn på telefon, og gjør det klart at de ikke angrer på ordbruken. Klikk her for å lese saken.


  • Støtt Filter Nyheter! Doner en slant slik at vi kan fortsette våre journalistiske prosjekter. Bruk Vipps-nummeret under:

FANT SPOR ETTER EKSPLOSIVER: De svenske etterforskerne som gransker ødeleggelsen av Nord Stream-rørledningene i Østersjøen i september har sikret spor etter eksplosiver ved de to lekkasjestedene i den svenske økonomiske sonen, og slår fast at ledningene ble ødelagt som følge av sabotasje. «Dette bekrefter bare den alvorlige situasjonen vi befinner oss i», sier en talsmann for den svenske Försvarsmakten til SVT. Arbeidet med å analysere funnene fortsetter, for å kunne trekke mer detaljerte konklusjoner. Danske etterforskere av de to bruddene som fant sted i dansk økonomisk sone sa i oktober at de hadde funn som tydet på at kraftige eksplosjoner hadde funnet sted.


TAKK FOR ALT, TWITTER? I vår ende kan vi foreløpig ikke se tegn til at Twitter er i ferd med å knele, men vi blir jo også litt nervøse når halve nettsamfunnet ser ut til å dele «takk for alt»-meldinger og folk med greie på driften sier det bare er spørsmål om tid før hele reisverket raser etter den siste ansatt-flukten. I natt gikk fristen ut for å akseptere Elon Musks krav om å «gå ekstremt hardcore» og si seg villig til å legge ned en enorm arbeidsinnsats for å skape det han kaller «Twitter 2.0». Ikke uventet sa en urovekkende mengde ansatte «nei takk» og forlot arbeidet. Det kommer på toppen av de tusenvis som allerede er avskjediget, slik at flere systemkritiske prosesser, ifølge avhopperne, ikke lenger er bemannet.
At selskapet nå også mangler folk som har ansvar for datasikkerheten har dessuten utløst krav i det amerikanske senatet om at USAs forbrukermyndigheter setter det under granskning for brudd på brukervilkårene.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.