Russlands militære hackere hjalp Trumps valgkamp: Her er de 7 mest dramatiske punktene i fersk tiltale fra USA

  Fredag kveld offentliggjorde USAs justisdepartement tiltalen som utpeker 12 navngitte russiske etterretningsoffiserer som personene bak hackingen av blant andre Hillary Clintons valgkampstab – et angrep som ifølge amerikanernes egne e-tjenester var ment å øke Donald Trumps vinnersjanser og spre mistillit til det amerikanske demokratiet.

Tiltalen – der Robert Muellers etterforskningsteam formelt knytter militæravdelinger i Moskva direkte til datainnbruddene mot amerikanske politikere og valgmyndigheter i 2016 – kommer under tre døgn før president Donald Trumps første bilaterale toppmøte med Vladimir Putin. Selv om alle de amerikanske etterretnings- og sikkerhetstjenestene som fulgte sporene etter hackingen allerede for halvannet år siden indikerte at Putin hadde beordret operasjonen, inneholder den strafferettslige tiltalen både mer konkrete hendelsesforløp og nye, alvorlige momenter. Noen av de mest dramatiske anklagene:

1) Det fantes ingen enslig hacker  –  Russlands militære etterretningstjeneste GRU utførte selv angrepet på Hillary Clintons valgkamp

Tiltalen tar ingen forbehold om hvem som egentlig sto bak hackerpseudonymet «Guccifer 2.0» – som tok på seg æren for innbrudd i Demokratenes datanettverk – eller nettsteder som «DCLeaks» og tilsynelatende amerikanske kontoer i sosiale medier som distribuerte de stjålne e-postene og andre dokumenter. Ifølge amerikanernes etterforskning var det fra start til slutt russiske offiserer ved to av etterretningstjenestens avdelinger som både utførte hackingen og planla offentliggjøringen av innhold som kunne skape trøbbel for Trumps motstander. I tillegg til å navngi både direkte og indirekte involverte hackere og sjefene deres,...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.