Profetiene har feilet, men: «Svært usannsynlig at denne bevegelsen forsvinner over natta»

De mest innbitte følgerne av den substansløse Qanon-teorien har virkelig noen harde måneder bak seg: Først feilet spådommen om at Donald Trump ville vinne presidentvalget i et gedigent valgskred. Deretter ble verden aldri vitne til massearrestasjoner av onde Demokrater, Hollywood-stjerner eller andre samfunnstopper i den såkalte dypstaten. De stakkars barna som skulle «reddes» fra de pedofile elitene, har ingen sett noe til. I begynnelsen av januar feilet stormingen av den amerikanske Kongressen totalt – og til slutt dro Trump fra Det hvite hus i helikopter før Joe Biden avla ed og ble innsatt som USAs 46. president, helt uten å bli pågrepet eller hindret på noen annen måte. BBC-journalist Shayan Sardarizadeh har desinformasjon som spesialfelt og følger de internasjonale Qanon-miljøene svært tett. Overfor Filter Nyheter påpeker han at toneangivende Qanon-aktører nå jobber knallhardt for å opprettholde illusjonen: – Mange Qanon-influencere prøver å forsikre følgerne sine om at Trump og Q-teamet fortsatt jobber med en skjult plan og at «stormen» ganske enkelt er blitt utsatt til en senere dato. Én populær Qanon-kanal på Telegram forteller følgerne at noe er forventet å skje «i løpet av de neste fire årene», skriver Sardarizadeh i en e-post.

Trodde inntil det siste: «ALT kommer til å skje i løpet av de neste 45 minuttene»

I timene og minuttene før presidentinnsettelsen onsdag denne uka, var aktiviteten svært høy i ulike Qanon-forum på nettet: Hva skulle egentlig skje? Der enkelte var sikre på at Biden ville bli arrestert, mente andre at han kom til å innrømme det massive valgjukset for åpent kamera og erklære Trump som vinner. Flere tvih...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.