Prisvinnende bilder: Her slår gigabølgen inn i slummen

«High Tide Enter Home»

«Vinner-fotografiene avslører den rå virkeligheten om hvordan mennesker og dyreliv sliter med virkningene av klimaendringer over hele verden», skriver prisutdelerne om de utvalgte bildene.

«Årets miljøfotograf» er en pris som deles ut hvert år av The Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM), en internasjonal, uavhengig fagorganisasjon for innen vann og miljø. Prisen hedrer det aller beste innen miljøfoto fra hele verden, og støttes blant annet av FNs miljøprogram.

Vinnerne ble kunngjort samtidig med FN-toppmøtet i New York, med mål om «å inspirere til endring fra politiske ledere, beslutningstakere og allmennheten».

Her er et knippe av de beste bildene:

Gigabølge slo inn i slummen

«High Tide Enter Home»

 

Årets miljøfotograf: En enorm bølge slo inn mot et slumområde i Mumbai, India og kastet en 40 år gammel fisker ut av hjemmet sitt. Han ble trukket med av de sterke strømningene, og ble reddet av medfiskere. Mumbai står overfor en økt risiko for flom og springflo som følge av klimaendringer.

Øya som synker i havet

«Tuvalu under tidevannet».

Natur i endring-prisen: Veltede trær ligger på en strand mens bølgene fra Funafuti-lagunen i Tuvalu skvulper rundt dem. Landerosjon har alltid vært et problem for øystaten i Polynesia i Stillehavet, men problemene intensiveres etter hvert som havnivået stiger. Stigende hav er på nippet til å senke de bitte små øygruppens øyene helt under vann.

Dagen derpå

«Forurenset nyttår».

«Bærekraftig by»-prisen: 1. januar 2018 var Mexicali (en mexicansk grenseby til California, USA) en av de mest forurensede byene i verden – en av årsakene var nyttårsrakettene.

Drikkevann fra gjørma

«Vannmangel».

Vann, likestilling og bærekraft-prisen: En ung gutt drikker skittent vann på grunn av mangel på vannkilder i området, noe som har oppstått på grunn av avskoging. Mangel på rent vann øker i stor grad risikoen for diarésykdommer som kolera, tyfoidfeber og dysenteri, og andre tropiske sykdommer med vann.

Det var en gang en skog

«Remains of the Forest».

«Klimagrep og energi»-prisen: Hambach Forest i Vest-Tyskland var nesten 12 000 år gammel da den ble kjøpt av et kraftselskap, RWE, for å grave etter brunkull i grunnen under trærne. Den gamle skogen var en gang på størrelse med Manhattan. Nå gjenstår bare 10 prosent av den. RWE ønsker å rydde mer skog for å utvinne kull, noe som er høyst omstridt i Tyskland. Det har vært pågående demonstrasjoner og aksjoner for å forhindre dette siden 2012.

Det forbannede hornet

«Desperate tiltak»

Årets unge miljøfotograf: Denne neshornet blir avhornet i et forsøk på å beskytte den mot å bli posjert (drept av krypskyttere), en alvorlig trussel for dyrene. Eksperter anbefaler at neshorn skal avhornes hver 12.-24. måned for å gjøre dyrene mindre attraktive for jegere, som jakter dyrene for å selge hornet på svartebørsen.