Pride-trusler i Bergen etterforskes

Truslene mot Redd Barnas Pride-arrangement i Bergen etterforskes av Vest politiistrikt, melder Bergens Tidende. Politiet bekrefter å ha mottatt en anmeldelse (foreløpig kodet som «hensynsløs adferd», undersøker om en navngitt mistenkt er riktig avsender, og vurderer uttalelser opp mot straffebudet om hatefulle ytringer.

Arrangementet, som skulle gå av stabelen i Nygårdsparken søndag, ble denne uka avlyst på grunn av truslene og fordi organisasjonen fryktet at mindreårige deltakere ville bli utsatt for trakassering (det er siden satt opp på en alternativ lokasjon innendørs). Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommenterte avlysningen i går kveld og konstaterte at det er alvorlig når en kunnskapsrik organisasjon går til et slikt skritt. 

BTs kulturredaktør Jens Kihl forteller i dag på Twitter om reaksjonene han har mottatt etter å ha publisert kommentaren «Homohatarane vann denne runden òg» i går: «Som vanleg veltar det inn med stygge ord og hat når eg skriv om skeive. Eg toler det (stort sett), men terskelen har blitt urimeleg høg for å ytre seg om det å høyre til ein minoritet som står i kampar majoriteten bør høyre om. Det er eit demokratisk problem når ein minoritet får det slik. (… ) Eg er ein kvit cis-mann med godt betalt, trygg jobb i ei av landets største aviser (…) Når eg kan oppleve det som tøft å stå i desse debattane, korleis er det då for andre»? 


NY FOSEN-AKSJON: Aktivister blokkerer i dag Statsministerens kontor i protest mot at det ikke skjer noe med det ulovlig oppsatte vindkraftanlegget på Fosen. I morgen er det 100 dager siden 13 unge aktivister ble båret ut av politiet etter å ha aksjonert ved Olje- og energidepartementet (OED) i flere døgn, og 600 dager siden Høyesterett slo fast at anlegget representerer et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene.


JORDAS METNINGSPUNKT: En ny studie publisert i tidsskriftet Nature konkluderer med at 6 av 8 globale grenser for en trygg og rettferdig planet allerede er passert, inkludert grenser for klima, økosystemer og ferskvann. «Vi har nådd det jeg kaller et metningspunkt, taket for den biologiske kapasiteten der jordas systemer opprettholder sin stabile tilstand. Vi nærmer oss vippepunkter, og vi ser mer og mer permanent skade på systemene som opprettholder liv i en global skala», sier en av hovedforfatterne, Johan Rockström. Men ideen om klodens tålegrenser er kontroversiell, og den nye forskningen møtes med anklager om å være politisk ladet. Les mer i ukas klimaspalte ELENDIG FREDAG.


  • Du får Filter ELENDIG FREDAG i innboksen hver torsdag hvis du tegner et abonnement på Filter Nyheter. Fra kroner 70,- i måneden, ingen bindingstid og med 30 dagers gratis prøvetid. Da kan du også velge og vrake i våre andre nyhetsbrev! Les mer her.

VEDTATT I SISTE LITEN: Senatet i Kongressen i USA vedtok i natt den tverrpolitiske avtalen om heving av det føderale gjeldstaket, og avverget med 63 mot 36 stemmer en finanskrise med uante konsekvenser. Det republikanske partiet får blant annet begrenset den føderale pengebruken, strømlinjeformet visse byråkratiske prosesser og knyttet strengere krav til arbeidsdeltakelse for mottakere av ledighetstrygd, i «motytelse» for at de aksepterer at staten kan ta opp mer gjeld. Den føderale staten ville misligholdt sine finansielle forpliktelser allerede til uka dersom politikerne ikke hadde klart å bli enige.


FRANSK MALAISE: Samtidig avventer Paris siste nytt fra det globale kredittratingsbyrået Standard & Poor, som ryktene sier vi nedgradere den franske statens status som skyldner (per i dag ratet såkalt «AA», tredje høyest). Det skjer etter at flere mindre betydningsfulle ratingbyråer har nedgradert Frankrike de siste ukene. De peker på statens svekkede finanser og usikkerhet rundt president Emmanuel Macrons evne til å få gjennomført økonomiske reformer. Hans oppjustering av pensjonsalderen har som kjent ikke gått franskmenn hus forbi.


  • Årets spesialutgave av Filter-magasinet kommer i juli og er i sin helhet viet «Russlands andre stemmer» – tekster fra russere i og utenfor hjemlandet som står opp mot Vladimir Putins undertrykkelse og krigen i Ukraina.
  • Samtidig donerer vi halvparten av inntektene fra nye årsabonnementer i juni og juli til Mediazona, en av de få uavhengige redaksjonene som fortsatt driver kritisk, granskende journalistikk i Russland. Les mer her, bli med på kronerullingen og tegn et abonnement nå for å få spesialutgaven i postkassa i sommer.

BÆSJ PÅ DEG: «An email to Twitter returned an automated reply with a poop emoji». Elon Musks some-gigant har ingen planer om å oppføre seg voksent etter Reuters’ avsløring av at selskapets direktør med ansvar for moderering og tillitsbygging, Ella Irwin, trekker seg etter ett år i jobben. Selskapet sliter fortsatt med å selge annonser til merkevarer som er misliker å bli presentert i en feed som flyter over av upassende og/eller skadelig innhold.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.