Skeptikere, kynikere og besserwissere av alle slag kan glede seg til neste iPhone-oppdatering. Da kommer det teknologiske framskrittet som fort kan bli stående som selve 2016-ikonet: Facepalm-emojien.
Ellers:

Seg selv nærmest
Frp vil aldri gjøre som Krf og Venstre og støtte en regjering de selv ikke sitter i, slår partiets parlamentariske leder Harald T. Nesvik fast i Klassekampen i dag. Han omtaler Venstres drøm om en «blågrønn» V-Krf-H-regjering – som også Krf trolig vedtar som sin primære målsetning – som «ønsketenkning» (implikasjonen om at de dermed kan bli fødselshjelpere for en Ap-regjering vil ikke Nesvik kommentere, hvertfall ikke før han ser utfallet av helgas landsstyremøte i Krf). Samtidig skjerpes frontene mellom Krf og Frp, og kritikken hagler begge veier. Det kan være god valgkampstrategi, skriver Dagen – selv om det bare er i bibelbeltet på sør- og sørvestlandet at partiene slåss om de samme velgerne.

Gode på kommunikasjon
Oslo Arbeiderparti er selve PR-partiet, fastslår Klassekampen etter å ha sjekket jobb-bakgrunnen til de 20 yrkesaktive politikerne på lokallagets forslag til ny stortingsliste: Bare fire mangler erfaring fra enten politikk, kommunikasjon eller rådgivning. Blant toppkandidatene er kommuniksjonsrådgiverne Zaineb Al-Samarai, Inger Helene Vaaten og Jon Reidar Øyan; fulltidspolitiker og tidligere reklameforfatter Victoria Marie Evensen og kommunikasjonssjef Eskil Pedersen i Nortura. «Jeg tenker egentlig at dette er folk som er opptatt av politikk og samfunn, og som er opptatt av å kommunisere med sine omgivelser», kommenterer valgkomitéleder Signe Horn.

 

Sparker statsministeren
I Sør-Korea kjemper president Park Guen-hye for sitt politiske liv etter at det ble avslørt tette bånd mellom henne og Choi Soon-sil, datter av en kontroversiell sektleder i landet. Choi skal blant annet ha hatt tilgang på sensitive regjeringsdokumenter (uten noen som helst sikkerhetsklarering) og har redigert flere av presidentens viktigste taler. Nå sparkes regjeringsmedlemmer på løpende bånd i et forsøk på å demme opp for skandalen, og statsminister Park Guen-hye (som riktignok innehar en hovedsaklig seremoniell rolle) er den siste som har måttet gå, melder CNN. Eksperter sier til kanalen at det neppe vil stagge de tusenvis av demonstranter som de siste dagene har marsjert i Seouls gater med krav om presidentens avgang.

Går ikke av med det første
Syrias president Bashar al-Assad utstrålte både vennlighet og selvsikkerhet da han mandag slapp en gruppe vestlige journalister inn i sitt presidentpalass i Damaskus og lot seg intervjue om borgerkrigen som har ruinert mesteparten av landet – en opplevelse Anne Barnard i New York Times omtaler som «surrealistisk» etter å ha skrevet utallige spaltemeter om ødeleggelser, og ufattelige menneskelige tragedier i landet de siste fem årene. «Jeg fremstilles som bad guy fordi disse myndighetene ikke passer USAs kriterier», sa Assad, og slo fast at han ville bli sittende som president hvertfall til 2021, da hans tredje sjuårsperiode utløper. Han avviste – med et flir – anklagene om krigsforbytelser ved å hevde at han forlengst ville vært avsatt dersom han sto bak noe slikt, og mener Syria vil oppleve en ny «æra av dialog og åpenhet» mellom de forskjellige etniske gruppene i landet, så snart krigen tar slutt.

Du må ikke puste ut
En skal ikke legge for stor vekt på enkeltmålinger, som de siste dagene har vist at Donald Trump har gjort et formidabelt comeback etter FBIs gjenåpning av epost-saken mot Hillary Clinton. Man kan like gjerne finne målinger som viser at demokratenes kandidat holder stand, som hun har gjort siden grab them by the pussy-skandalen detonerte for tre uker siden. Men valganalytiker Nate Silvers sagnomsuste prediksjonsmodell viser like fullt at det er for tidlig å fullstendig avskrive en Trump-seier 8. november, og ifølge New York Times viser forhåndsstemmingen et stort frafall av svarte velgere, hvilket er dårlig nytt for Clinton. Valget kan altså bli svært tett dersom trenden fortsetter. Det er seks dager igjen.
God lunsj!

Med vennlig hilsen
Pål Nordseth, redaktør i Filter media