«Avgrunnen innen rekkevidde», sier president om Israels rettsreform

– PÅ RANDEN AV DIKTATUR: «Benjamin Netanyahu og hans regjering er en trussel mot Israels eksistens», skriver danske Politiken i en kraftfull lederartikkel i dag, som del av et større rigg om den eskalerende krisen utløst av et reformforslag som dramatisk vil svekke rettssystemet i Israel. Avisa påpeker at korrupsjonstiltalte Netanyahu og hans høyreekstreme kumpaner bruker samme modell som Viktor Orbán i Ungarn, ved å undergrave domstolene og kontrollmekanismer som er påkrevd for å kunne kalles et demokrati.

Sist lørdag deltok nær en halv million israelere den største demonstrasjonen i landets historie, og så sent som i går var flere titalls tusen med i sivil ulydighet-aksjoner flere steder i landet. Reformen de protesterer mot vil innebære at et simpelt flertall i parlamentet kan underkjenne avgjørelser fra Høyesterett og at den øverste domstolen ikke lenger kan prøve lovvedtak mot grunnloven – parallelt med at regjeringen får avgjørende innflytelse i utnevning av dommere.

– De som tror at ekte borgerkrig, med menneskeliv på spill, er en grense som ikke kan bli krysset, har ingen anelse. Avgrunnen er innen rekkevidde, sa Israels president Isaac Herzog i en tv-tale onsdag kveld etter at hans kompromissforslag igjen hadde blitt skutt ned av Netanyahu.

I et intervju med tv-kanalen Keshet 12 i går advarte også Nadav Argaman, tidligere sjef for sikkerhetstjenesten Shin Bet, om at Israel er «på vei mot stupet» og en konstitusjonell krise der han frykter at sikkerhetsmyndigheter som Mossad, Shin Bet og militæravdelinger vil «kollapse fra innsiden» om de blir beordret til det han ser som ulovligheter. – Det er regimeendring, å juridisk gjøre Israel til et diktatur, sier han om lovforslagene.


MOTSTRIDENDE OM NORSK OLJE: Bare uker etter at Rystad Energy konkluderte med at norsk oljeutvinning er klimavennlig, slapp Vista analyse i går en rapport med konklusjon i stikk motsatt retning: Norsk olje og gass er ikke bra for klimaet. «Vår konklusjon er at økt norsk oljeproduksjon gir en netto økning i globale utslipp, uavhengig av scenario og tidshorisont», skriver Vista. Rapportkrigen kan framstå nærmest komisk. Vista har utført sin på vegne WWF, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Greenpeace, mens Rystad jobbet på oppdrag av Olje- og energidepartementet. 

Er det slik at de ulike aktørene kan bestille den konklusjonen de ønsker? Hvis ikke, hva er egentlig forskjellen mellom de ulike rapportene? Det kan du lese mer om i ukas utgave av ELENDIG FREDAG, vår faste klimapolitiske helgeanalyse og nyhetsoppsummering


Kjøp et abonnement på Filter Nyheter  for å blant annet få disse spaltene og nyhetsbrevene:

  • Filter KALDDUSJ om strømkrisa i Norge og Europa
  • Filter ELENDIG FREDAG med siste nytt om klimakrisa
  • Filter KAFFE med daglig oppsummering av nyhetsbildet hver morgen klokka 7
  • Filter X med de siste nyhetene om rasisme og hatkriminalitet

Klikk her for å tegne et abonnement!

PS! Nå får du et års abonnement på fotballtidsskriftet Josimar uten ekstra kostnad når du kjøper et årsabonnement på Filter Nyheter! Klikk her


ALVORLIG SYK: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fortalte under dagens landsmøtetale at han har fått diagnosen multippel sklerose (MS). Det finnes ingen kur mot MS, en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og ryggmargen. En rekke medisiner bremser sykdomsforløpet og begrenser symptomer – som kan omfatte nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse.

Vedum har hittil holdt hemmelig at han i 2020 blant annet ble fraktet til akuttmottak i ambulanse etter å ha fått et anfall hjemme, noe som sammen med flere andre anfall samme vår/sommer ledet til diagnosen. I dagens tale fortalte Vedum at sykdommen stabiliserte seg i løpet av 2021 etter medisinering. Han oppgir at han per i dag ikke merker noe til sykdommen i det daglige.


HAR TENKT FERDIG: 382 dager etter at Norges regjering besluttet å gi våpen til Ukraina, har Bjørnar Moxnes kommet fram til at Norge bør gi våpen til Ukraina. Rødt-lederen flagger sitt syn i dag fordi han er del av et flertall – 10 mot 4 – i sentralstyret som nå har kommet med sin innstilling i våpenspørsmålet i forkant av landsmøtet i april. – Rødt må ha en prinsipiell antiimperialistisk politikk og stå for disse prinsippene i praksis. Etter mitt syn innebærer det både at Rødt skal si ja til at Ukraina må kunne få våpenstøtte fra Norge, men ikke ubetinget, og at Norge må jobbe hardere for en fredsløsning (…)  Situasjonen har endret seg. Argumentene vi hadde for et år siden, står seg ikke lenger, sier Moxnes til NRK. Vedtaket i saken kommer helga 22. april, etter det som antas å bli en opprivende debatt for partiet.


TOPPMØTE TIL UKA: Kinas president Xi Jinping reiser til Moskva for møter med sin russiske motpart Vladimir Putin neste uke. Det er et diplomatisk skup for landet som er ilagt omfattende sanksjoner fra store deler av verden for øvrig. Kinas utenriksdepartement sier Xi har som mål både å styrke båndene mellom de to landene og å bidra til fred, mens Kreml hevder det vil bli signert viktige bilaterale avtaler, ifølge Reuters.

Vestlige ledere har vært bekymret for at Beijing vil begynne å levere Russland våpen, en mulighet som er tilbakevist av kinesiske ledere, som til gjengjeld har kritisert vestlig våpenhjelp til Ukraina. Slovakia kunngjorde i dag at de vil donere en rekke sovjet-produserte jagerfly til landet, dagen etter at Polen meldte om det samme.