Politimann får forelegg for å slette video av Kongsberg-vold

Politimannen som gikk inn på mobilen til et vitne og slettet videoen som ble tatt av voldssaken på Kongsberg, er ilagt et forelegg på 12 000 kroner av Spesialenheten for politisaker. Spesialenheten slår ifølge NTB/Laagendalsposten fast at slettingen utgjorde en grovt uaktsom tjenestefeil og et grovt brudd på en tjenesteplikt.

I går avslørte VG at Spesialenheten mener politimannen som angrep og slo en 26-åring med kknytteneve og batong opptrådte «klart i strid» med forventet politiatferd. Dette skal være underbygget av forklaringene til de øvrige tjenestepersonene på stedet.


EKS-STATSMINISTER PÅGREPET: Pakistans tidligere statsminister Imran Khan er ifølge hans eget parti pågrepet av landets anti-korrupsjonsstyrke i Islamabad i dag. TV-bilder viser øyensynlig at den populære tidligere cricketstjerna og islamisten blir ført bort av sikkerhetsstyrker og kjørt bort i en bil, melder AP.  Khan var i byen for å møte i retten, der han står anklaget i flere bestikkelsessaker han mener er politisk motivert. Pågripelsen skal ha utløst et slagsmål mellom politi og Khans supportere, med flere skader som følge.

Khan ble avsatt som statsminister i et mistillitsvotum i fjor. Han bestrider vedtaket som en «vestlig konspirasjon» og har siden drevet en kampanje mot sin etterfølger i vervet, Shahbaz Sharif, med krav om at det lyses ut nyvalg.


ALARM OM BEREDSKAPEN: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) mener norske myndigheter verken forstår eller er klare for å håndtere truslene landet står overfor. Det går fram av den ferske rapporten Sikkerhetsfaglig råd, overlevert forsvars- og justisminister i dag. Ifølge NSM-direktør Sofie Nystrøm står vi overfor et stort tidsskille i måten Norge håndterer sikkerhet, etter mange år med såkalt «dyp fred», altså en så lang periode uten krig eller overhengende trusler at befolkningen ikke klarer å forestille seg noe annet. 

Blant de konkrete utfordringene nå som Russland har brutt med Vesten og Kina har anlagt nye geopolitiske ambisjoner, er ifølge NSM at myndighetene har mangelfull situasjonsforståelse, virksomheter mangler tilstrekkelig tilgang til trussel- og sikkerhetsinformasjon og verdier som understøtter grunnleggende nasjonale funksjoner mangler sikring.SNAKKET OM «SOLIDARITET»: Mellom velkjente anslag om at Russland nok en gang er under angrep av onde krefter vestfra, hedret Vladimir Putin falne britiske og amerikanske soldater under Den andre verdenskrig, og snakket om solidariteten mellom stormaktene som sto opp mot nazi-Tyskland, i sin ti minutter korte tale på Den røde plass under minnemarkeringen av seieren i Den andre verdenskrig i dag. Ifølge Putin kan denne solidariteten være et grunnlag for «støtte til vår bevegelse mot en multipolar verden, basert på tillit og udelelig sikkerhet, og like muligheter for en unik og fri utvikling for alle verdens nasjoner»

Dette bare timer etter at ukrainsk luftforsvar hadde sin fulle hyre med å skyte ned russiske krysserraketter over Kyiv. Putins uprovoserte angrep på nabolandet har som kjent kostet tusener av sivile livet og lagt hele byer i ruiner, og i en rekke russiske byer er «Seiersdag»-paradene avlyst i frykt for angrep eller sabotasje (eller fordi materiellet som vanligvis paraderes er sendt til fronten). Også i Moskva skal det ha vært en merkbart nedskalert markering, blant annet uten den tradisjonelle overflyvningen av jagere.


VIL HJELPE ASSANGE HJEM: En tverrpolitisk parlamentarisk gruppe i Australia har møtt USAs ambassadør til landet for å be om at anmodningen om utlevering av Julian Assange droppes, og at Wikileaks-gründeren får reise tilbake til sitt opprinnelige hjemland. Det melder Reuters. Assange befinner seg fortsatt i Belmarsh-fengselet i London, siden han har anket utleveringen daværende britisk innenriksminister Priti Patel formelt signerte i fjor. I USA er han fortsatt ettersøkt for å ha publisert hemmeligstemplede militære dokumenter og diplomatisk korrespondanse for 13 år siden; en publisering amerikanske myndigheter mener satte liv i fare. 

De australske politikerne skriver i en kunngjøring at det er delte meninger om Assange i folkeforsamlingen i Canberra, men at gruppen er enige om at han behandles urettferdig. I juni er det planlagt at Joe Biden skal «down under» for et toppmøte i den såkalte Quad-gruppen.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!