Politiet sjekket ikke NNPF-medlemsskap – tar selvkritikk

POLITIDIREKTORATET TAR SELVKRITIKK: Politidirektoratet (POD) erkjenner overfor Dagbladet at da de fikk innsynsbegjæringer fra aktivister på Twitter i fjor knyttet til om navngitte polititopper har vært medlem i den omstridte foreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) – og derav fått medlemskontingenten trukket av lønnsslippen – så gjorde de ikke annet enn å spørre lederne. Derfor svarte POD at: «Til orientering har ingen av dem vært medlem av NNPF». Men etter at det ble avslørt at assisterende politidirektør Håkon Skulstad «ikke husket» at han hadde vært medlem i den utskjelte foreningen – et medlemskap han altså blankt benektet i Fædrelandsvennen i 2021 – sier POD til avisa at de nå har sjekket opp de nevnte politiledernes eventuelle medlemskap i systemet egenhendig: «Det er beklagelig, og uheldig, at undersøkelsene i forkant av vedtaket ikke var gjort grundigere med tanke på de opplysningene som nå er kommet fram», sier kommunikasjonsdirektør Hilde Ebeltoft-Skaugrud

I 2021 fikk POD kritikk av Sivilombudet for lang saksbehandlingstid i innsynssaker, og direktoratet innrømmer at saksbehandlingstiden i denne saken også har vært for treg. 


VI GÅR TOM FOR FERSKVANN: FN-rapporten UN World Water Development Report 2023 har havnet i skyggen av klimapanelets synteserapport, men er eksplosiv i innholdet: 3,5 milliarder mennesker opplever det rapporten definerer som «water stress» minst én måned i løpet av året. 26 prosent av klodens befolkning har ikke tilgang til trygt drikkevann og 46 prosent mangler tilgang på trygge sanitærtjenester. Det globale konsumet av drikkevann har økt med omtrent 1 prosent hvert år over de fire siste tiårene, og er ventet å øke tilsvarende fram mot 2050. Drivkreftene kan du lese om i ukas utgave av klimaspalta ELENDIG FREDAG her.
 

  • Tegn et abonnement på Filter Nyheter for å få ELENDIG FREDAG i mailboksen hver fredag! Et årsabonnement (900 kroner for 12 måneder) kommer nå med spesialtilbud: Årsabonnement på fotballtidsskriftet Josimar følger med uten ekstra kostnad. Klikk her for å tegne deg!

MINUS I MARKEDENE: Det har vært dramatiske fall i oljeprisen, kronekursen og aksjekursene på Oslo Børs, der 66 av 68 aksjer på Hovedindeksen falt på samme tid i dag, melder E24

På europeiske børser er bankkrisa alt annet enn over, og tungvektere Deutsche Bank og UBS Group er kraftig barbert i verdi, blant annet etter varsel om økte kostnader til forsikring av obligasjoner. Såkalte kredittswapper har ikke kostet så mye på fire år, skriver Reuters. Bankkrisa er i dag tema for et møte mellom euro-sentralbanksjef Christine Lagarde og lederne i landene som bruker valutaen. 

AVLYSER FRANKRIKE-BESØK: Storbritannias kong Charles avlyser et planlagt besøk til Frankrike på grunn av de omfattende protestdemonstrasjonene mot den franske regjeringens pensjonsreform. Noen av de kraftigste sammenstøtene mellom politi og demonstranter siden protestbevegelsen startet i januar, fant sted i går. Da markerte mer enn en million demonstranter markerte i går sin misnøye i hele Frankrike, og i Bordeaux – en av byene Charles hadde tenkt å besøke – måtte brannvesenet slukke en påsatt brann på byen rådhus.

TROR IKKE MYSTISK OBJEKT ER SPRENGSTOFF: Det er neppe noen sammenheng mellom objektet den danske Energistyrelsen har funnet nær Nord Stream-kablene i Østersjøen og sabotasjen av gassrørene i september. Det sier militærforsker Johannes Riber ved Forsvarsakademiet til Danmarks Radio.

Energistyrelsen har invitert den Gazprom-eide operatøren av rørledningen til å delta i undersøkelsen av den 40 centimeter høye, tilgrodde sylinderen på havbunnen, og får skryt av det fra Kremls talsmann, melder Reuters. Men det er tydelig at objektet har vært på havbunnen fra lenge før rørene ble lagt, og er for liten og for langt fra selve rørledningen til at det kan dreie seg om sprengstoff, mener Riber.


AVSKILTET FASTLEGE TAPTE I RETTEN – SKAL ANKE: Lege Stig Asplin har viet store deler av karrierer til å hjelpe rusavhengige, og også utfordret retningslinjene for hvordan denne gruppa best bør behandles. Men det førte til at han for tre år siden ble fratatt retten til å rekvirere vanedannende medisiner, altså retten til å skrive ut reseptbelagte legemidler. Helsetilsynet mente at behandlingen av seks medikamentavhengige personer var «uforsvarlig». De kritiserte ham blant annet for liberale henteordninger, manglende oppfølging av advarsler og mangelfull journalføring. Med dette mistet hundre rusavhengige pasienter fastlegen sin over natta, noe som satte dem i en svært sårbar situasjon. Asplin saksøkte staten, men tapte nå i Oslo tingrett. Under rettssaken la flere av pasientene hans ut om fortvilelsen av hvor brutale konsekvenser det fikk for dem. Retten avviser Asplins argumentasjon om at pasientene uansett ville fått tak i medikamentene illegalt, og de mener at hans manglende forsøk på å motivere pasientene er kritikkverdig. Asplin har allerede varslet at han kommer til å anke dommen, da han mener den inneholder flere feil.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen