Politiet henlegger politikernes pendlerboligsaker

HENLEGGER PENDLERBOLIGSAKER: Siden november i fjor har Oslo-politiet etterforsket en rekke politikere for mulig grovt bedrageri i kjølvannet av de såkalte pendlerboligsakene. Nå er alle saker henlagt fordi statsadvokaten vurderer at pendlerboligreglene ikke inneholder vilkår om at representanter med slik bolig ikke skal eie eller disponere bolig innenfor 40 kilometer fra Stortinget, skriver Aftenposten. En av sakene som fikk mye oppmerksomhet og førte til stortingspresident Eva Kristin Hansens avgang, handlet om at hun hadde gratis leilighet i Oslo mens hun var folkeregistrert i en leilighet eid av Trond Giske i Trondheim, men i realiteten bodde fast med familien i en enebolig i Ski. «Flere medier har hatt feilaktige oppslag om meg», sier hun til NTB i dag, uten å utdype.


STANSER UTDANNING AV KVINNER: I nok et slag mot den afghaniske befolkningens rettigheter har Taliban-myndighetene kunngjort at kvinner stenges ute fra både offentlige og private universiteter. Siden vanlige skoler for jenter ble stengt i mars (med begrunnelsen at man trengte tid for å utvikle regler og rutiner for å gjøre dem forenlige med islamistgruppas svært ortodokse tolkning av religiøse for- og påbud), har det levd et visst håp om at det nye Afghanistan ville bli noe annet enn det knallhardt islamistiske samfunnet Taliban utviklet på 90-tallet. Etter utviklingen de siste ukene, der også sharialov med offentlig pisking og avretting er gjeninnført, synes det håpet nå å være knust. «Universitetet var det eneste vinduet av håp for meg. I dag er vi plassert i et svart hull», sier en 22 år gammel student i Balkh-provinsen nord i landet til New York Times. Spørsmålet nå er hvor lenge Vesten kan fortsette sin bistand til landet, som allerede står i en alvorlig finanskrise med potensial til å skape enda større mangel på mat og medisiner.***
NÅ GÅR DESEMBERNUMMERET AV FILTER NYHETER UT TIL ABONNENTENE. Klikk her for å bli en av dem!

I årets desembernummer kan du blant annet lese om:

  • Alliansen-lederen får ikke tak i revisor
  • Filter Nyheter konfronterer mobben mot Sumaya Jirde Ali
  • De utenomsportslige nyhetene fra Qatar-VM
  • Filter X
  • Kommentar: «Nå vil «Goggen» straffe satire»
  • Politihøgskolelektor kritisk til narkotikaopplæring
  • Stort intervju: Jessikka Aro avslørte russiske nettroll
  • Filter Anbefaler: Artikler og filmer

KLIKK HER for å bestille et abonnement på Filter Nyheter.
***


ZELENSKYJ TIL WASHINGTON: Ukrainas president skal være på vei til Washington DC i sitt første utenlandsbesøk etter at landet ble angrepet av Russland i februar. Besøket skal være planlagt i all hemmelighet av hensynet til hans sikkerhet og ble bekreftet fra offisielt hold først i dag tidlig. I den amerikanske hovedstaden er det ventet at Volodomyr Zelenskyj skal møte Joe Biden i Det hvite hus og snakke til Kongressen, med ett overordnet, krystallklart budskap: Send mer våpen. Besøket skal en gang for alle tilbakevise russiske påstander om en økende rift mellom Ukraina og landets viktigste allierte, sier Zelenskyj-rådgiver Mykhajlo Podolijak til Reuters.***
ALLEREDE ABONNENT PÅ FILTER? Hva med å glede en venn med et gaveabonnement til jul. Klikk her for å kjøpe et gaveabonnement – mer lettvint juleshopping skal du lete lenge etter!
***


KRIGSPROPAGANDA I KLASSEROMMET: Lærere i Russland forteller om at de må lære skolebarna at Ukraina er tuftet på «nazisme» og forberede dem på å bli soldater. Ideologien er spesifikk: Russland har en kjærlig president, mens hæren og tradisjonelle familieverdier må hedres og respektere. De første retningslinjene i læreplanen krevde ikke bare at skolebarn ble innpodet med «tradisjonelle åndelige og moralske verdier», men handlet også om NATO-baser i Ukraina, om at «regimet i Kiev» trakasserte innbyggerne i Donbas-regionen, om rollen til det «kollektive Vesten» og lignende synspunkter. Samtidig er det flere lærere og foreldre som saboterer myndighetenes opplegg. Les hele artikkelen, som først ble publisert i Barents Observer, her.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!