Pillråttent politi, absurd krig og voksenopplæring i hvitvasking

Redaksjonens ukentlige kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!


TV-SERIE: Denne uka offentliggjorde myndighetene i delstaten Minnesota sin granskningsrapport etter drapet på George Floyd i 2020, der systemisk rasisme og maktovergrep i Minneapolis-politiet gjennom et tiår er veldokumentert. Som kjent er ikke pillråttent politi avgrenset til én by i USA. Omtrent samtidig som Minneapolis-rapporten kom den nye HBO-serien «We Own This City», om Baltimore-politiet, nærmere bestemt kriminelle ikledd politiuniform. Miniserien beskriver den høyst sanne historien om politiavdelingen Gun Trace Task Force, barskinger som hadde frie tøyler fordi de tilsynelatende leverte på de riktige oppklaringsstatistikkene, men som i 2017 viste seg å være en bande som terroriserte byen med ran, utpressing og generell maktmisbruk. (Ikke tenk for mye på at serien er stelt i stand av blant andre «The Wire»-skaperne David Simon og George Pelecanos – da vil du bli skuffet – her snakker vi samfunnskritikk som er t-y-d-e-l-i-g formulert i seks episoder uten tid til elegansen fra den andre Baltimore-serien).


LANGLESNING: Ordførende styrer i det ukrainske parlamentet, Ruslan Stefanchuk, var blant de første som møtte president Volodomyr Zelenskyj morgenen Russland invaderte og det var klart at russiske spesialsoldater med kidnappingsordre bokstavelig talt lusket rundt husveggene på presidentens kontor. Zelenskyj hadde den natta vekket sin familie og bedt dem om å f...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.